Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

11. 9. 2022 19:54

Události ČT: EU se zabývá konfiskací majetku ruských oligarchů. Chce dát návod členským státům

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun, Úřad vlády, 11. 9. 2022
Voliče v Česku čekají nová pravidla hlasování – snadnější by mělo být získat voličský průkaz, volby by navíc měly probíhat jenom jeden den. Ministerstvo vnitra teď připomínkuje novelu zákona o správě voleb, během léta by ji měli projednat i lídři volební koalice. K projednávání do sněmovny by se pak měla dostat na podzim. Očekává se ale, že bude dlouhé, i proto by měla novela začít platit až pro příští sněmovní volby.

Evropský parlament chce dát návod členským státům, jak postupovat při konfiskaci majetku obstaveného ruským oligarchům. Vyzývají k tomu i ukrajinští představitelé. Česko už možnosti konzultuje s ústavními právníky. Finanční analytický úřad zatím zmrazil majetek zhruba za miliardu korun.

...

Změna legislativy

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je potřeba změna legislativy. „Určitě bych to přivítal, ale musí to být ústavně komfortní,“ připomíná. „Vyvlastnění je možné pouze na základě zákona ve veřejném zájmu a za náhradu. Konfiskace by šla nad rámec toho,“ vysvětlil také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Celou reportáž najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie