Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 11. 2015 16:15

Bělobrádek: Podpora vědy a výzkumu pozdvihne ekonomiku celého Libereckého kraje

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek navštívil 13. listopadu 2015 tři výzkumné a vývojové společnosti v Libereckém kraji, jednal zde o tom, jak podpořit zaměření regionu na vědu a výzkum. V České Lípě si vicepremiér prohlédl provozy jednoho z největších producentů osvětlovací techniky, firmy MODUS. „Oceňuji, že vedení firmy plánuje dál rozvíjet spolupráci s vysokými školami a posilovat vývoj nových technologií. Udržet se mezi předními exportéry v daném odvětví jim totiž pomůže jen neustálé inovování,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek. MODUS spolupracuje na vývoji nových výrobků s univerzitami v Liberci a v Plzni.

O převádění výsledků výzkumu do praxe a překážkách smluvního výzkumu jednal vicepremiér s vedením výzkumné společnosti MeMBrain ve Stráži pod Ralskem, která se zabývá výzkumem v oblasti membránových procesů a pro firmy vyvíjí nové materiály, technologie a laboratorní metody. Právě v aplikovaném výzkumu Česká republika podle analýzy za rok 2014 zaostává za okolními státy.

Podpora vědy a výzkumu je klíčová pro budoucí prosperitu. Liberecký kraj proto v rámci regionální RIS3 strategie usiluje o navýšení počtu vědeckých pracovníků a inovativních firem v kraji a podpoří projekty, do kterých se zapojí firmy, výzkumné instituce a školy,“ dodal Pavel Bělobrádek.

Rozvojem inovačního potenciálu v severních Čechách se zabývá také Centrum rozvoje strojírenského výzkumu (VÚTS) v Liberci, kam vicepremiér zavítal na závěr své návštěvy. Centrum vyvíjí zařízení pro zpracovatelský průmysl. Se zástupci centra vicepremiér probíral konkrétní kroky, jak sladit výzkum s potřebami průmyslu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy