Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 12. 2015 11:41

Národní cenu vlády Česká hlava 2015 získal překladatel Shakespearova díla Martin Hilský

Z několika desítek nominací vybrala odborná porota čtyři laureáty ceny Česká hlava 2015. Po předchozím návrhu Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace určila svého laureáta také česká vláda. Na dnešní tiskové konferenci v Praze byli vítězové pěti kategorií oficiálně představeni. Nejvyšší vědecké vyznamenání v ČR – Národní cenu vlády Česká hlava za rok 2015 – získal profesor Martin Hilský, který je předním znalcem, překladatelem a popularizátorem díla Williama Shakespeara. Všechna ocenění budou předána dnes večer během slavnostního galavečera v Kongresovém centru Praha za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky a vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka.

„Profesor Hilský je širší veřejnosti známý také díky tomu, že umí zasvěceně a atraktivně popularizovat Shakespearovo dílo a dobu. Na příští rok navíc připadá výročí 400 let od úmrtí Williama Shakespeara, a v tomto kontextu je ocenění celoživotního úsilí Martina Hilského ještě zesíleno,“ uvedl vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Ocenění Česká hlava se uděluje za mimořádné celoživotní výsledky v oblasti výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Od roku 2006 je vítězná hlavní cena udělována premiérem České republiky na základě usnesení vlády jako "česká nobelovka za vědu, výzkum a inovace“ pod názvem Národní cena vlády Česká hlava. S cenou je spojena finanční odměna ve výši jednoho milionu korun.

 

Prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., dr. h. c., MBE (1943) je profesor anglické literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vystudoval angličtinu a španělštinu na Filozofické fakultě UK. Patří ke světově uznávaným odborníkům na dílo Williama Shakespeara, do češtiny přeložil celé jeho dramatické dílo. Působil také na univerzitách ve Velké Británii a USA. V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria. V roce 2011 obdržel Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství a Státní cenu za překladatelské dílo.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie