Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 7. 2014 15:05

Pavel Bělobrádek: Chceme více hlídat státní hmotné rezervy

Lidovci chtějí zřídit vládní monitorovací výbor, který by dohlížel na činnost Správy státních hmotných rezerv (SSHR). S fungováním organizace totiž nejsou zcela spokojeni. Na tiskové konferenci to dnes řekl jejich předseda a vicepremiér Pavel Bělobrádek.
"My bychom byli velmi rádi, aby se ve státních hmotných rezervách udělal pořádek, protože jsou tady evidentně věci, které v pořádku nejsou," nechal se slyšet lidovecký šéf. Připomněl přitom třeba nedávnou kontrolu v jednom ze skladů SSHR, při níž se zjistilo, že chybí více než 700.000 litrů nafty.
Hovořil také o obrovském množství potravin i dalších produktů, které se každých několik týdnů ve státních hmotných rezervách protočí. Přitom podle něj jen nákup, prodej a počkání si na doběhnutí skladovací doby razantně mění cenu skladovaných artiklů. Zároveň podle něj zaznívají také hlasy, že část firem, které se na dodávkách zásob podílejí, je součástí Agrofertu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který se tak může dostávat do střetu zájmů.
I proto je podle Bělobrádka vládní monitorovací výbor vhodnou cestou, aby se situace vyjasnila a zabránilo se možným velkým únikům peněz ze státní kasy. Členy výboru by podle něj měli být ministři za každou z koaličních stran, předsedat by mu mohl premiér nebo ministr financí.
SSHR je ústřední orgán státní správy pro hospodářská opatření v krizových situacích a pro státní hmotné rezervy. Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty, jejichž množství je určeno mezinárodními závazky ČR.

ČTK, 30. 07. 2014

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X