Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 6. 2017 15:16

Projev místopředsedy vlády P. Bělobrádka na konferenci Českomoravské záruční a rozvojové banky – „25 let podpory podnikání v ČR a její budoucnost“


Malé a střední firmy nejsou na prd!

Dámy a pánové,

dnes se tu bavíme o podpoře malých a středních českých firem. Proto mi dovolte hned na úvod distancovat se od slov poslance Andreje Babiše, že tyto firmy jsou „na prd“. Není to pravda. Drobné a střední podnikání tvoří páteř a sůl ekonomiky. Úspěšná ekonomika je ekonomikou střední třídy.

Nejsilnější ekonomiky jsou postaveny na dynamice a inovačním potenciálu malých a středních firem. V Německu, které je jasným lídrem Evropské unie, dávají malé a střední podniky práci 70% zaměstnanců. U nás je to pouze 50. I proto je česká ekonomika méně výkonná, než německá.

Čili, malé a střední podniky nejsou, slovy předsedy ANO „kecy a klišé“. Říkám to zde i proto, že hlavní síla malého a středního sektoru je v jeho pružnosti a schopnosti daleko rychleji uvádět do praxe výsledky vědy a výzkumu. Velké firmy jednak mají dost vlastních prostředků. Jednak všude ve světe platí, že giganti obvykle nepřinášejí skutečné inovace a skutečně nové technologie. Soustředí se na vylepšování nových vlastních výrobků prostřednictvím firemního vývoje. A když se objeví něco nového, tak to prostě koupí celé i s inovativní malou či střední firmou.

Samozřejmě, že vyšší rozpočet na vědu a výzkum nestačí. Naším hlavním problémem je slabá spolupráce firem a výzkumníků. Průmyslové firmy dávají na vývoj pouze 1% HDP. To je polovina toho, co jako minimum doporučuje Lisabonská strategie. A čtvrtina sumy, kterou vynakládají soukromníci v Izraeli, který je inovačním a start-up tygrem.

Proto je mojí prioritou zlepšovat dialog mezi soukromými firmami a veřejnými výzkumnými institucemi. Přináší to své ovoce. Podniky v posledních letech přeci jen zvyšují své investice do výzkumu a vývoje. Rostou i příjmy výzkumných institucí za služby v oblasti výzkumu a vývoje – a to o desítky procent ročně. Ale to nestačí. V České republice je nedostatek domácího kapitálu obecně. Nedostatek rizikového kapitálu je o to palčivější. Což samozřejmě postihuje hlavně malé a střední firmy. Tedy ty, které nejvíce přispívají k růstu inovačního potenciálu.

A právě podporu start-upů a fondů rizikového kapitálu považuji za klíčovou. Připravili jsme RIS3 strategii pro regionální výzkum a inovace. Zásadně jsme posílili motivaci k excelenci ve výzkumu a k efektivnímu aplikovanému výzkumu. Změnili jsme hodnocení vědy s ohledem na kvalitu, nikoli kvantitu a na spolupráci s průmyslem a na komercializaci vědeckých výsledků. Další novinkou je finanční podpora malých a středních firem, a to právě i ve spolupráci s ČMZRB a s MPO.
Jak už o tom byla řeč, Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost nyní nabízí bezúročné půjčky a záruky za úvěry poskytnuté komerčními bankami. Jinými slovy, nejde o čisté dotace, jak je u evropských fondů běžné. Ale o podporu komercializace výsledků vědy a výzkumu snížením prahu dostupnosti rizikového kapitálu. Což samozřejmě rozšíří okruh příjemců, které je možno podpořit z daného objemu peněz. A omezí plýtvání veřejnými prostředky. Protože finance půjdou na projekty, které už mají jistou relevanci.

Dalším krokem je nový zákon o podpoře výzkumu, vývoje a inovací. Ten po vzoru Izraele zavádí podporu start-upů a inovativních firem prostřednictvím návratných dotací a dotací s podílem na zisku. Což pomůže především aplikovanému výzkumu a inovacím v malých a středních podnicích. Věřím, že až tento zákon přijde do vlády, získá podporu. Česká věda a české inovativní firmy na něj čekají.

Tak to je vše, co jsem chtěl říci. Ještě to v bodech shrnu. Za prvé: malé a střední firmy nejsou na prd, ale jsou pro ekonomiku dokonce důležitější, než ty velké. Za druhé: pouze když razantně podpoříme inovační potenciál malých a středních firem, můžeme se začít výrazně přibližovat ekonomické výkonnosti Německa. A konečně za třetí: v malé zemi závislé na průmyslu a exportu musíme i z veřejných prostředků podpořit inovace, abychom si udrželi konkurenceschopnost.

Malý národ závislý na exportu nepotřebuje v první řadě velké firmy. Potřebuje v první řadě inovace. Protože inovace činí z malých věcí velké. A, jak řekl Steve Jobs, který se svou firmou začínal v garáži, aby z ní díky inovacím učinil světovou technologickou jedničku: „Inovace rozlišují mezi lídry a následovníky“.

Buďme inovátory, aby nás ostatní následovali a stali jsme se lídry!

 


 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X