Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

9. 12. 2015 12:05

Projev vicepremiéra Bělobrádka na česko-tchajwanském workshopu na téma Řízení aplikovaného výzkumu

Dámy a pánové, vážení hosté,

dovolte mi začít vzpomínkou z mého dětství. V době, kdy u nás ještě vládla komunistická totalita, značka "Made in Tchaj-wan" znamenala, že jde o výrobek, který malému klukovi nabídne něco, co mu socialistické továrny nabídnout nedokázaly. Totiž zboží, jehož smyslem není pouze plnit plán, ale dát lidem to, co opravdu chtějí. Tehdy šlo zejména o zábavní elektroniku.

Dnes už čtvrt století žijeme v tržním hospodářství. Ale pořád si dobře pamatujeme, že nezáleží na velikosti země, ale na svobodě myšlenky. Inovace, nové výrobky a převratné technologie jsou vždy dílem dobře motivovaných jedinců, nikoli výsledkem státem nadirigované linie. A Tchaj-wan je České republice vzorem, jak se i malá země může stát technologickým tygrem

Česká republika a Tchaj-wan představují dvě velice odlišné kultury vzdálené v prostoru i v historii. Přesto si dovolím říci, že máme minimálně něco společné: totiž to, že bohatství našich zemí nespočívá v zásobách nerostných surovin, ani ve velikosti území, ale pouze a doslova v hlavách a rukách chytrých a pilných občanů.

Tento shodný rys je - podle mého názoru - faktorem, který posiluje naši spolupráci a snahu společně uspět na globálních trzích.

Česká republika je důležitým obchodním partnerem Tchaj-wanu ve střední a východní Evropě. A Tchaj-wan již řadu let patří mezi nejvýznamnější investory v České republice. Celkem u nás tchajwanské firmy vytvořily kolem 18 tisíc pracovních míst.

Firmy jako Foxconn, SMS InfoComm, AU Optronics, ASUS, ACER, PEGATRON, Chicony Electronics, ZyXEL, TATUNG, Inventec, Darfon Electronics, Wistron InfoComm, MSI, GeoVision, Gemtek jsou u nás známé a dobře zavedené.

A nejvýznamnějšími obory vzájemné spolupráce, ale také perspektivní do budoucnosti jsou ICT a digitální ekonomika, biotechnologie, nanotechnologie, inženýring a kulturní a kreativní průmysly.

Hospodářská komora České republiky a Svaz průmyslu a dopravy navázaly a udržují úzké vztahy se svými protějšky v Tchaj-peji. V současnosti také probíhá příprava dohody o zamezení dvojího zdanění, jež by usnadnila další tchajwanské investice v České republice.

Jak už jsem zmínil, tchajwanský hospodářský úspěch je pro nás inspirací. Dosáhli jste ho díky sázce na systematickou podporu znalostní ekonomiky. Díky národním programům na podporu výzkumu, vývoje a inovací se vaše země stala jedním ze světových inovačních leaderů.

A co je pro mě obzvláště důležité, je tchajwanský důraz na rozvoj spolupráce mezi soukromým sektorem a výzkumnými organizacemi. Jste úspěšní v propojování akademického výzkumu s potřebami soukromých podniků. I díky tomu patří Tchaj-wan k zemím s největším množstvím zaregistrovaných patentů a užitných vzorů na světě. A toto jsou přesně ty faktory, které bych rád zlepšil u nás.

Jak Česká republika, tak Tchaj-wan mohou spoléhat na tradičně pracovité, pilné a inovativní obyvatele. My bychom k tomu ještě potřebovali, aby náš systém podpory vědy, výzkumu a inovací fungoval stejně efektivně jako ten tchajwanský, a to včetně motivace ke spolupráci soukromých firem a výzkumných institucí.

Cesta k úspěchu pro země naší velikosti vede zkrátka přes schopnost nejen objevit, ale i realizovat nové myšlenky. Věřím, že česko-tchajwanská spolupráce se bude dále úspěšně rozvíjet a že inovace budou hrát v této spolupráci zásadní roli.

Děkuji za pozornost

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X