Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 10. 2016 10:24

Projev vicepremiéra Bělobrádka na konferenci Humanities and Industries – Symbiosis and Future

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek vystoupil 18. října 2016 na konferenci Humanities and Industries – Symbiosis and Future, která se zaměřila na podporu kulturních a kreativních průmyslů. Konferenci pořádala Sekce pro vědu, výzkum a inovace.

Dámy a pánové,

je to přesně rok, kdy můj úřad pořádal první konferenci o kulturních a kreativních průmyslech. Tehdy přijal mé pozvání ředitel státní korejské agentury KOCCA, která toto mladé odvětví podporuje, a konference měla velký ohlas.

I díky této pozornosti bylo pro nás snazší prosadit kulturní a kreativní průmysly vedle tradičních odvětví do národních a regionálních politik podpory vědy, výzkumu a inovací. Což má své konsekvence i na mezinárodní úrovni. Nicméně v podpoře nových odvětví nesmíme ustávat, protože jsme stále na začátku.

Proto jsem velmi rád, že letos mé pozvání přijal pan profesor Pier Luigi Sacco, který přednáší na nejstarší univerzitě v USA založené v roce 1636 – Harvard University – a bude dnes hlavním řečníkem. Je mi velkou ctí, že jej dnes mohu mezi námi přivítat.

Rovněž mě těší, že se do přípravy konference zapojila Karlova univerzita a České vysoké učení technické. A že se v průběhu konference dozvíme o konkrétních příkladech toho, jak humanitní obory spolupracují s průmyslem a s obory technickými. Koneckonců proto tu dnes jsme.

Stojíme totiž před velkým úkolem. Vrátit se k původnímu smyslu slova universitas, které v latině znamenalo sdružení učitelů a žáků v jedno společenství. Od středověku se univerzity rozrostly a jednotlivé obory se specializovaly. Vzdálily se od sebe natolik, že technici si dnes nerozumí s filozofy obdobně jako si akademici často nerozumí se zástupci průmyslu.

Dnešní konferenci si proto dovolím věnovat znovu propojování rozpojeného. Je to velká výzva nejen pro univerzity (universitas), ale pro celou zemi. Česká ekonomika stojí na průmyslu a tradiční průmysl je bytostně technický, kovový a přesný. Ale nová doba a digitalizace mu přinášejí nové možnosti rozvoje prostřednictvím humanitních oborů.

Těším se dnes na praktické příklady výsledků propojení takzvaných tvrdých a měkkých oborů. A věřím, že i tato konference přispěje ke zbourání zdi mezi humanitními vědami a průmyslem. Tato zeď totiž brání tomu, aby humanitní a umělecké obory přispěly k rozvoji techniky.

Spojme tedy, co bylo rozpojeno.

Děkuji vám za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X