Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

16. 9. 2014 10:36

Vicepremiér Bělobrádek na dvoudenní návštěvě Zlínského kraje

Vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek navštívil ve dnech 14. a 15. září Zlínský kraj.

Přijal zde pozvání do dvou tradičních českých podniků: České zbrojovky Uherský Brod a kunovického výrobce letounů Aircraft Industries. Obě firmy trápí nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, zejména absolventů. Aircraft Industries dokonce zřizuje vlastní leteckou střední školu.
Chci do nového operačního programu Výzkum vývoj, vzdělávání doplnit zavedení technických dílen na základních a středních školách, zavedení duálního vzdělávání a celkově užší spolupráce firem a škol. V osnovách by měly přibýt i nové předměty či obory zaměřené na nové technologie či kreativitu,“ upozornil Bělobrádek. Zástupce obou firem také vicepremiér přizval do pracovních skupin, které mají zlepšit spolupráci vědy a byznysu.
Zlínsko coby výrazně průmyslově orientovaný region má zároveň tradici v kinematografii a uměleckoprůmyslové oblasti. Právě pro tato odvětví vyjednal Bělobrádkův úřad podporu u ministerstva kultury a ministerstva průmyslu a obchodu. „Zlínský kraj se mi jeví jako ideální město pro využití podpory pro kulturní a kreativní průmysly. Zaměření na vysoké řemeslo, design a kreativitu spolu s novými materiály a technologiemi je cesta, jak využít tradiční potenciál - ten bychom chtěli podporovat v budoucích operačních programech,“ uvedl Bělobrádek na jednáních s představiteli Zlína a Uherského Brodu.
S rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně si pak vicepremiér prohlédl Centrum polymerních systémů, regionální vědeckovýzkumné centrum, na jehož vybudování byla poskytnuta dotace ve výši 640 milionů korun. Centrum se zabývá přípravou a zpracováním pokročilých materiálů, mohlo by zabránit takzvanému odlivu mozků, s nímž se Zlínsko potýká. Vicepremiér ale upozornil i na rizika spojená s udržitelností a dlouhodobým financováním projektu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie