Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 11. 2014 23:01

Vicepremiér Bělobrádek na slavnostním odhalení Havlovy busty v americkém Kongresu

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se 19. listopadu 2014 zúčastnil slavnostního odhalení busty Václava Havla v budově amerického Kongresu ve Washingtonu.

Touto akcí tak vyvrcholily oslavy 25. výročí Sametové revoluce. Busta prvního porevolučního prezidenta vznikla z iniciativy The Vaclav Havel Library Foundation a díky podpoře předsedy Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. "Není moc jednomyslných usnesení v americkém parlamentu. To, že takto proběhlo schválení umístění busty Václava Havla nás zavazuje. Je ukázkou toho, jak si v USA Václava Havla váží," řekl ke slavnostnímu odhalení vicepremiér Bělobrádek.  
Havlova busta z dílny sochaře Lubomíra Janečky bude prozatímně umístěna ve Freedom Foyer. Trvalé umístění je naplánováno v National Statuary Hall vedle bust Winstona Churchilla a Lajose Kossutha.
Slavnostního odhalení se zúčastnil také premiér Bohuslav Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a řada dalších významných hostů. Českou delegaci poté v Kapitolu přijal John Boehner a šéfka demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosi.

Na programu místopředsedy Bělobrádka byla také návštěva inovačního centra firmy AT&T, jedné z nejvýznamnějších amerických telekomunikačních společností. Brněnská pobočka firmy zaměstnává přes 1000 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců a AT&T v současnosti zvažuje rozšíření investice v České republice. „Vláda ČR má zájem na působení a dalším rozšiřování firmy u nás,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek. Jednou z možností podpory je například pomoc při navazování spolupráce s vysokými školami.

Vicepremiér jednal také na National Science Foundation, americké vládní agentuře na podporu základního výzkumu. Ve Washingtonu se pak setkal s českými a slovenskými vědci působícími v USA. O přednostech a úskalích vědecké práce ve Spojených státech si vicepremiér Bělobrádek povídal například s ředitelem hematologického a onkologického oddělení baltimorského zdravotního střediska pro veterány Petrem Hausnerem, ředitelem programu pro převádění vědeckých objevů do klinické praxe Peterem Ujhazym z Národního institutu pro výzkum rakoviny nebo Janou Blažkovou z Národního institutu pro alergie a infekční choroby.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X