Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 11. 2014 16:20

Vicepremiér Bělobrádek na slavnostním odhalení Havlovy lavičky v Oxfordu

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se 6. listopadu 2014 zúčastnil slavnostního odhalení Havlovy lavičky v britském Oxfordu.

Posezení u lípy, českého národního stromu, má v oxfordském univerzitním parku připomínat odkaz prvního porevolučního prezidenta Václava Havla.
„Václav Havel zemřel, ale jeho odkaz i demokracie a svoboda v České republice pokračuje. Žádný strom neroste do nebe. I tento strom jednou odumře. Ale doufám, že v České republice a na Slovensku bude demokracie i svoboda stále pokračovat,“ uvedl při odhalení lavičky vicepremiér Bělobrádek.
Slavnostní akce se zúčastnil také ministr kultury Daniel Herman, předseda zahraničního výboru PSP ČR Karel Schwarzenberg, vedoucí odboru poradců a poradkyň předsedy vlády ČR Vladimír Špidla a velvyslanec ČR ve Velké Británii Michael Žantovský
Havlova lavička (Havel’s Place) je vytvořena podle návrhu architekta Bořka Šípka, kromě Oxfordu jsou lavičky instalovány v dalších šesti světových městech. Ideou projektu je vytvořit místo, kde se lidé mohou setkat a svobodně se projevit v demokratickém dialogu.
Součástí Oxfordského Sametového dne, který se konal u příležitosti 25. výročí Sametové revoluce, byl i křest biografie Václava Havla, jejímž autorem je Michael Žantovský. V areálu Oxfordské univerzity bylo také otevřeno studentské centrum Sekyra House s posluchárnou pojmenovanou po profesoru Tomáši Halíkovi. V Oxfordu se místopředseda Bělobrádek setkal s českými a slovenskými studenty, kteří na této prestižní univerzitě studují.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy