Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 5. 2016 9:03

Vicepremiér Bělobrádek ve Spojených státech jednal o vědě a výzkumu s poradcem prezidenta Obamy

Washington/Praha, 18.květtna 2016 – O možnostech spolupráce ve vědní oblasti jednal místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek s ředitelem kanceláře Bílého domu pro vědu a technologie a zároveň poradcem prezidenta Baracka Obamy Johnem P. Holdrenem, v rámci své cesty po Spojených státech.

„Od svého nástupu do funkce vicepremiéra se prohlubování vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy na poli vědy a výzkumu intenzívně věnuji. Aktuálně jde o moji již čtvrtou misi a setkání s Johnem Holdrenem, který je nejvýše postaveným členem Obamovy administrativy v dané oblasti, považuji za symbolické vyvrcholení mého úsilí,“ řekl místopředseda vlády Bělobrádek.
Před jednáním s J. P. Holdrenem ještě Bělobrádek navštívil National Institutes of Health v Marylandu, špičkové vědeckovýzkumné pracoviště z oblasti ochrany zdraví, kde se setkal s vedením Centra pro mezinárodní výzkum.
O možnostech česko-americké spolupráce ve vědě a výzkumu Bělobrádek jedná také na několika amerických univerzitách. V pondělí zavítal na George Washington University a Georgetown University, v Kalifornii pak místopředseda vlády zamíří do startupového inkubátoru na Stanford University nebo do University of Berkeley.
Během svého pondělního programu se vicepremiér sešel také se Stephenem D. O´Reganem, který bude působit v pražské pobočce Office of Naval Research, výzkumné sekci amerického námořnictva. „Pro Američany jde o prestižní záležitost, protože pražská pobočka patří mezi šest zahraničních pracovišť Kanceláře námořního výzkumu,“ doplnil Bělobrádek. 
 
Bělobrádek po Spojených státech cestuje v rámci delegace českých poslanců z Hospodářského výboru Sněmovny vedené předsedou PSP ČR J. Hamáčkem. Součástí delegace je rovněž podnikatelská mise, a proto se vicepremiér setká s českými podnikateli působícími v kalifornském Silicon Valley, bude jednat se zástupci společnosti Apple v Cupertinu nebo navštíví továrnu Tesla ve Fremontu. Na programu cesty je také několik setkání se zástupci krajanských sdružení. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie