Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 3. 2016 9:05

Vicepremiér Bělobrádek zahájil pracovní cestu v USA, cílem je podpora vědy, podnikání a lidských práv

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek zahájil v sobotu 19. března 2016 šestidenní pracovní cestu v USA. Cílem české delegace, v níž jsou také zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva zahraničních věcí, akademické sféry a podnikatelé, je podpora vědy a podnikání mezi Českou republikou a Spojenými státy. Pracovní cesta vicepremiéra Bělobrádka na Floridu naváže na návštěvu floridského ministra obchodu a ředitele Enterprise Florida Billa Johnsona v ČR v listopadu loňského roku.
Cesta se navíc koná v době, kdy po 88 letech zavítá americký prezident na Kubu. Vicepremiér Bělobrádek se proto sejde s kubánskými disidenty a podnikateli, řešit budou problematiku lidských práv na Kubě a podporu ČR v této oblasti. Toto téma podporuje vicepremiér Bělobrádek dlouhodobě, v minulosti vystoupil například na akci Den pro Kubu a zúčastnil se pochodu pro Dámy v bílém, jak se nazývají představitelky opozičního hnutí na Kubě bojující za propuštění kubánských politických vězňů. S kubánskými disidenty se místopředseda vlády sešel také před dvěma týdny v Praze.
O možnosti společných výzkumných projektů a studentských výměn bude vicepremiér jednat na univerzitách v Miami a v Orlandu. Spolu s předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem a rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem se setká také s českými vědci působícími v USA.
Florida není jen 'slunečním státem', je také technologickým tygrem. Česká republika je rovněž vysoce rozvinutou průmyslovou zemí. Věřím, že tato cesta přispěje k rozvoji dosavadní spolupráce a k uzavření nových kontraktů,“ říká místopředseda vlády.
Jako perspektivní oblast, na níž by se mohli podílet čeští výzkumníci, se jeví kosmický a letecký výzkum. Česká delegace proto zavítá do Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral, odkud NASA vysílá lety do vesmíru.
Na obchodní příležitosti v leteckém průmyslu se chtějí na Floridě zaměřit také čeští podnikatelé v čele se Svazem průmyslu a dopravy. Právě Florida je díky svému kosmickému průmyslu, špičkové elektronice a inkubátorům pro vývoj nových technologií ideálním partnerem pro české firmy. V podnikatelské delegaci jsou dále zastoupeny firmy z oblasti ICT, přesného strojírenství či elektrotechniky.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X