Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

19. 9. 2017 11:06

Projev místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka na konferenci Odpovědné veřejné zadávání 2017 - Strategický přístup k veřejnému nakupování


Zodpovědné veřejné zakázky? A proč ne?

Sousloví “zodpovědné veřejné zadávání” nám možná zní tak trochu cize. Když se totiž mluví o veřejných zakázkách, obvykle se lidem u nás vybaví slovo korupce. To je smutné vysvědčení o tom, jak se u nás léta s veřejnými zakázkami zacházelo. Ve skutečnosti je to, že se u zakázek neplýtvá a nekrade, podmínka nutná, nikoli však postačující. Jde pak o zakázky odpovědné - ve smyslu, že zadavatel za ně unese odpovědnost. Zodpovědnost je však víc, než odpovědnost. A k zodpovědnému veřejnému zadávání je navíc třeba odvaha a rozvaha.

Pokud jde o korupci, pak tím hlavním, co proti ní naše vláda udělala, jsou zákony o státní službě, o registru smluv a o střetu zájmů. K oné odvaze a rozvaze by snad měla vést novela zákona o veřejných zakázkách, která už nestanovuje jako jediné striktní kritérium cenu. To umožní rozdělit zakázky na dva hlavní typy. Na ty, kde jde o jasně definovanou potřebu, kde jsou kritéria kvality jasná a jde o to opravdu nakoupit nejlevněji. A na ty, kde jde ještě o něco víc.

Je jasné, že když nakupuji ve velkém kancelářské sponky, či papír, zajímá mě asi jen cena. Ale když se chystám postavit školu, park, zařídit dopravu či lékaře pro občany, postarat se o seniory, pak pro mě musí být zásadní užitná hodnota - včetně té estetické. Protože kvalita života zdaleka není dána jen ekonomickým růstem. Ale do velké míry kvalitou veřejných služeb. Dokonce země, které zodpovědně nakládají s penězi daňových poplatníků a snaží se lidem učinit život co nejpříjemnější, předstihují v žebříčcích ty absolutně nejbohatší.

Veřejné zakázky zkrátka nejsou jen silnice, železnice, nebo rychlý internet. Ty má stát prostě zařídit a ti, co příslušné resorty vedou, se nemají chovat jako nemehla. Je zde ale spousta dalších, objemem menších, ale pro obyvatele a jejich život velmi podstatných zakázek. Veřejné budovy mají být nejen funkční, ale i krásné a mají dotvářet intravilán měst a obcí. Parky mohou lidem nabídnout kromě zeleně i prostor pro volný čas a setkávání. Domovy pro seniory zásadně zlepší podzim života těm, o něž se z nějakých důvodů nelze postarat v rodině - a služby do domu možnosti domácí péče rozšíří.

Toto je směr, kterým bychom se měli vydat: zvyšování kvality veřejných služeb. Kolik desítek miliard se - když už ne rovnou rozkradlo - vyplýtvalo na nesmyslné projekty, které nepomohly nikomu, kromě vítěze zakázky? Jsou i pozitivní příklady. Třeba budovy veřejných knihoven či škol, které se staly novými dominantami obci a měst. Ale takových ukázek odpovědného veřejného zadávání je pořád daleko méně, než bychom si přáli a než bychom si mohli dovolit.

Zcela specifickým oborem zodpovědného veřejného zadávání pak jsou státní objednávky vědeckého výzkumu. Je dobře, že se velkými zadavately staly university. Ale i stát by měl být daleko aktivnější a věnovat na orientovaný výzkum a vývoj násobně více peněz. I díky vládním zakázkám je Německo inovačními tygrem a lídrem v radě technologií, například co se týká nových zdrojů energie. Je třeba definitivně přesvědčit všechny ministry financí, že věda není “černá díra na peníze”, ale tou nejlepší investicí do bodoucí prosperity, vyšších mezd a kvality života.

Německý stát bere vědu, výzkum a inovace velmi vážně. Díky sázce na nové technologie patří 59% Němců k vyšší střední třídě, zatímco u nás je to jen 12%. (Zato máme 21% v nižší třídě a Německo jen 4%). Chceme platy jako Němci? Chovejme se jako Němci! Toto je pro zodpovědné veřejné zadávání zásadní. Místo dotací velkým firmám vrhněme uspořené prostředky na veřejné zakázky pro malé a střední firmy v oblasti výzkumu a inovací.

Asi nejslavnější a nejúspěšnější veřejnou zakázkou v oblasti vědy a techniky je Kennedyho desetiletý plán dostat člověka na Měsíc. V době, kdy svůj záměr vyhlašoval, nebyla k dispozici ani jedna z potřebných technologií. Ale díky této veřejné zakázce byly vynalezeny v krátkém čase. Což následně přineslo ohromné množství komerčně využitelných nových výrobků a inovací. Ekonomický efekt a přínos pro kvalitu života je obtížně měřitelný a stále trvá. Lze říci, že z programu Apollo, což byla veřejná zakázka, žije celý svět dodnes.

Vidíme tedy, že veřejné zakázky nemusejí mít záporný efekt, kdy dochází ke korupci, ani jen efekt neutrální, kdy se udělá, co se beztak udělat musí. Ale i vysoce kladný. Když se k nim přistupuje skutečně ZODPOVĚDNĚ.

Děkuji za pozornost a přeji úspěch vašemu jednání.

 


 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie