Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 9. 2015 17:15

Bělobrádek: Chci posílit česko-německou spolupráci ve vědě

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek navštívil 21. září 2015 Drážďany, s předsedou vlády Svobodného státu Sasko Stanislawem Tillichem jednal o posílení česko-německé vědecké spolupráce a průmyslového výzkumu. „Česko-německá spolupráce má potenciál zejména v oblasti digitální ekonomiky, automobilovém a leteckém průmyslu a strojírenství. V těchto oborech se nejvíc obchoduje a jde do nich i nejvíc soukromých investic,“ upozornil vicepremiér Bělobrádek. „Česká republika má co nabídnout, nová vědecká centra jsou využitelná pro špičkový aplikovaný výzkum,“ dodal.


Společné výzkumné projekty má už nyní například Technická univerzita v Liberci, která se Saskem vyvíjí nanomateriály a technický textil. V oblasti strojírenství a materiálového výzkumu zase s německou stranou spolupracuje Západočeská univerzita v Plzni.

Bělobrádek s Tillichem dále diskutovali o současné uprchlické krizi a možnostech jejího řešení.

Vicepremiér se setkal také s Hansem Müller-Steinhagenem, rektorem Technické univerzity Drážďany, která patří ke špičkám ve spolupráci s průmyslem a převádění technologických poznatků do praxe. „Jednali jsme o tom, jak transformovat vědecká pracoviště a oživit spolupráci s podniky. Sasko mělo v minulosti stejné startovací podmínky jako Česká republika a nyní patří ke špičce aplikovaného výzkumu,“ uvedl vicepremiér. Česko by se podle něj mohlo inspirovat například tzv. TUDAG – akciovou společností pro transfer, kterou založila přímo Technická univerzita.
 
V rámci návštěvy Drážďan vystoupil vicepremiér Bělobrádek také na konferenci k 25. výročí Evropského institutu pro postgraduální vzdělávání.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy