Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

28. 4. 2015 15:30

Vicepremiér Bělobrádek na konferenci na podporu Ukrajiny

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se 28. dubna 2015 zúčastnil v Kyjevě konference International Support for Ukraine. Cílem konference bylo vyjádření podpory Ukrajině při zavádění reforem. Představitelé ukrajinské vlády seznámili účastníky konference s probíhajícími kroky a krátkodobou a střednědobou reformní strategií. Na konferenci vystoupil také prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker a zástupci řady států EU.

Tomáš Gariggue Masaryk pronesl jeden slavný výrok: nebát se a nekrást. Řekl také, že demokracie je diskuze,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek ve svém projevu a ocenil reformy současné ukrajinské vlády vedoucí k omezení korupce, byrokracie, ale také k lepšímu fungování soudů a veřejné správy.  „Pokud se zde dnes bavíme o budoucí prosperitě Ukrajiny, tak prvním krokem k tomu musí být dosažení stability. Ukrajina musí být svobodná, mírová a jednotná,“ dodal.

V následujících letech dostane Ukrajina finanční pomoc ze zahraničí ve výši 40 miliard dolarů. „Ale pro trvalou prosperitu je důležitá zejména důvěra v reformy, ve státní instituce, soudy a veřejný správu,“ zdůraznil vicepremiér Bělobrádek.

Vicepremiér se na konferenci setkal také s ukrajinským ministrem zemědělství Oleksijem Pavlenkem. Hovořili spolu o zemědělských reformách, které Ukrajinu čekají. Vicepremiér nabídl spolupráci v zemědělském a lesnickém výzkumu a vzdělávání, v nichž má Česká republika tradici a dobré výsledky.

Další bilatelární schůzka se uskutečnila s ukrajinským ministrem pro vzdělání a vědu Serhijem Kvitem. „Oceňujeme, že současná vláda se zapojila do evropského studentského výměnného programu Erasmus. Studenti z Ukrajiny přitom už dnes tvoří na českých vysokých školách třetí největší skupinu cizinců po Slovácích a Rusech,“ upozornil Bělobrádek

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie