Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 9. 2015 9:25

Vicepremiér Bělobrádek na summitu OSN: Pro udržitelnou budoucnost musíme najít rovnováhu mezi ekonomickým růstem a využíváním přírodních zdrojů

New York/Praha - Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek přednesl v sobotu 26. září 2015 projev na summitu OSN o udržitelném rozvoji po roce 2015. Sledovaného summitu v New Yorku se zúčastnilo na 150 nejvyšších představitelů států a vlád.

Hlavním tématem bylo nastavení globální udržitelné rozvojové agendy pro léta 2015 – 2030 spojené s vymýcením extrémní chudoby, ochranou přírodních zdrojů, zajištění míru a sdílené prosperity nebo rozvojové pomoci spolu s řešením celosvětové migrační krize. „Základem pro dosažení těchto globálních cílů je respekt k lidským právům a základním svobodám. Velkým tématem je také rovnocenné zapojení žen do společnosti, fungující a efektivní instituce, dobrá správa věcí veřejných a nekorupční prostředí. Sami vidíme, jak se například v oblasti globální migrace svět dynamicky mění a pokud se mezinárodní společenství skutečně zasadí o naplnění cílů, které si tento summit vytkl, úspěch nové agendy nebude jen na papíře, ale v každodenním životě milionů lidí volajících po změně,“ upozornil vicepremiér Bělobrádek ve svém projevu v sídle OSN.
Připomněl také důležitou úlohu vědy v tomto procesu. „Kvalifikované analýzy a vědecké výstupy nám pomohou lépe se připravit například na dopady současného demografického vývoje, migrace milionů lidí nebo změn klimatu, jejichž stávající trendy nejsou do budoucna udržitelné.“

Poslední den návštěvy USA se vicepremiér zúčastnil také recepce pořádané německou kancléřkou Angelou Merkelovou a pracovního setkání vedoucích delegací jednotlivých států na téma Implementace cílů udržitelného rozvoje.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X