Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

25. 9. 2015 8:50

Vicepremiér Pavel Bělobrádek zahájil svou pracovní cestu v New Yorku

New York/Praha - Návštěvou City University of New York (CUNY) a setkáním se stipendisty Fulbrightovy komise zahájil první den pracovní cesty ve Spojených státech místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. V moderním výzkumném a vývojovém centru CUNY Advanced Science Research Center, které se specializuje na výzkum v oblasti nanotechnologií, fotoniky, neurověd nebo biotechnologií, se vicepremiér setkal s vedením univerzity.

Spojené státy patří v oblasti výzkumu, vývoje a inovací mezi absolutní světovou špičku a podobné setkání jsou pro nás velkou inspirací, protože v České republice usilujeme o posílení excelentního výzkumu a mezinárodní spolupráce. S vedením City University of New York jsme hovořili o výměně studentů, doktorantů, postdoktorantů společných vědeckých týmů a nabídli jsme využití kapacit našich vybudovaných infrastruktur. O všechny tyto nabídky obě strany projevily zájem,“ řekl po návštěvě vicepremiér Bělobrádek.

V odpoledních hodinách se vicepremiér setkal se stipendisty Fulbrightovy komise, účastníky prestižních stipendijních programů financovaných českou a americkou vládou. Během téměř čtvrtstoletí své existence Fulbrightova komise financovala pobyt zhruba 700 amerických stipendistů v České republice. Většina z nich přednášela na českých vysokých školách nebo prováděli výzkum na českých univerzitách a ústavech AV ČR. V rámci reciprocity poskytuje komise českým občanům příležitost studovat, provádět výzkum či vyučovat v USA a českým vzdělávacím a výzkumným institucím pomáhá získat pedagoga nebo vědce ze Spojených států. „Ze setkání si odnáším zkušenost, že podobné projekty jakým je Fulbrightova komise, opravdu reálně otevírají špičkovým studentům, vědcům a pedagogům dveře k profesnímu rozvoji, který často zásadně ovlivní jejich kariéru,“ uvedl Bělobrádek.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy