Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 6. 2013 16:53

Vláda projednala realizovaná úsporná opatření

Vláda projednala Informaci o úsporných opatřeních realizovaných vládou od počátku jejího funkčního období a čtvrtletní zprávu o průběžném plnění úsporných opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě od počátku roku 2013.

Ministr Petr Mlsna na tiskové konferenci po jednání vlády

"Vláda již od počátku svého funkčního období realizovala řadu úsporných opatření, a to v souvislosti s konsolidačními a reformními opatřeními, jejichž cílem bylo udržet schodek státního rozpočtu v letech 2013 až 2015 pod úrovní 3% HDP. Postupně tak docházelo ke snižování celkových výdajů jednotlivých kapitol státního rozpočtu i výdajů u sledovaných položek, například ke snížení počtu pracovních míst o cca 15 tis., snížení výdajů na provoz státní správy o více než 10 mld. Kč či snížení příspěvků příspěvkovým organizacím o cca 2 mld. Kč," uvedl ministr a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

Úsporná opatření se ne vždy projevila ve snížení celkových běžných výdajů. V řadě případů byly úspory použity nebo přesunuty v rámci příslušné kapitoly z provozních výdajů na vyšší podporu financování programů s kladným dopadem na ekonomický růst, případně na rozvoj obcí a měst, a tudíž se v celkovém snížení výdajů kapitoly neprojevily.

Vláda současně v lednu 2013 zahájila realizaci další etapy úsporných opatření, jejichž cílem je zefektivnit zejména řídící procesy (např. stanovení organizační struktury, zajištění a plánování zdrojů) a podpůrné procesy (hospodářské služby, informatika, personalistika, zadávání veřejných zakázek) jednotlivých orgánů státní správy.

Vláda byla informována o postupu prací na realizaci úsporných opatření, která by měla být realizována do konce roku, popřípadě v průběhu roku následujícího. Od ledna do konce března tohoto roku ministerstva realizovala úspory podle prvního odečtu ve výši cca 627 mil. Kč, z toho například ministerstvo pro místní rozvoj ve výši 100 mil. Kč, ministerstvo vnitra ve výši 143 mil. Kč, ministerstvo životního prostředí 60 mil. Kč, ministerstvo práce a sociálních věcí 214 mil. Kč.

Velmi systematicky již několik let také postupuje ministerstvo zemědělství, které zatím s ohledem na probíhající legislativní proces úspory nevyčíslilo. K naplnění stanovených cílů v oblasti úsporných opatření je v současné době v legislativním procesu rovněž několik návrhů právních předpisů, které směřují např. ke sloučení Státní rostlinolékařské správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského nebo obsahují návrh na sloučení Státní veterinární správy a České plemenářské inspekce. Rovněž ministerstvo vnitra připravuje legislativní návrhy např. v oblasti cizinecké agendy, které mají vést k úsporám. V těchto případech je legislativní proces naplánován tak, aby bylo možné úspory promítnout již do návrhu rozpočtu na rok 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X