Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 5. 2013 12:52

Výroční zpráva o činnosti Legislativní rady vlády za rok 2012

Ministr a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna předložil ve středu 29. května 2013 vládě Výroční zprávu o činnosti Legislativní rady vlády za rok 2012.

Legislativní rada vlády jako poradní orgán vlády pro oblast legislativní činnosti, v jejímž čele stojí člen vlády, obdržela v roce 2012 od ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy k posouzení celkem 403 legislativních návrhů. Z tohoto počtu bylo 13 návrhů věcných záměrů zákonů, 2 návrhy ústavních zákonů, 108 návrhů zákonů, 49 návrhů nařízení vlády a 231 návrhů vyhlášek. V porovnání s předchozími roky došlo zhruba k 8 % nárůstu v počtu předložených legislativních návrhů. V roce 2012 se uskutečnilo celkem 19 zasedání Legislativní rady vlády, na kterých projednala celkem 58 zásadních návrhů zákonů; další předložené legislativní návrhy projednaly pracovní komise Legislativní rady vlády.

Mezi stěžejní projednávané návrhy lze zařadit zákony související s rekodifikací soukromého práva a další důležité zákony předkládané na základě Plánu legislativních prací vlády.

„Projednání legislativních návrhů v Legislativní radě a v jejích pracovních komisích výrazným způsobem pozitivně ovlivnilo kvalitu legislativních návrhů předkládaných vládě a v řadě případů zabránilo přerušení projednávání legislativních návrhů na úrovni vlády z důvodu nezpůsobilosti některých návrhů k projednání,“ informoval ministr a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

„Činnost Legislativní rady pro vládu tak lze v oblasti vládní i nevládní legislativy (tj. rovněž posuzování návrhů zákonů předkládaných poslanci, Senátem nebo jednotlivými kraji) hodnotit jako nezastupitelnou a současně jako činnost vytvářející podmínky pro další projednávání vládních návrhů zákonů v Parlamentu České republiky,“ zhodnotil ministr Petr Mlsna.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty