Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Videa

27. 3. 2020 13:43

VIDEO: Jak zvládnout domácí karanténu

Vojenský psycholog podplukovník Michal Kříž již má za sebou domácí karanténu. Podělí se s vámi o své zkušenosti a rady, jak situaci zvládnout.

Podplukovník Michal Kříž, vojenský psycholog: Mám osobní zkušenost s karanténou a poskytnu vám pár užitečných rad, jak celou situaci zvládnout.

Za prvé: přijměte realitu. Čím dříve se adaptujete na vzniklou situaci, tím lépe jí zvládnete.

Za druhé: nevytvářejte katastrofické vize. Zvyšujete tím zátěž sobě a celé své rodině. Zkuste vidět sklenici poloplnou, ane poloprázdnou.

Za třetí: nesledujte neustále zpravodajství v televizi. Stačí, když se podíváte jednou denně na souhrnné zpravodajství. Navíc, důležité zprávy chodí v SMS zprávách.

Za čtvrté: udržujte pravidelný režim pro vás, i pro chod domácnosti. Na pravidelné režimu se ale shodněte celá rodina.

Za páté: nejste nemocní. Nezůstávejte v posteli, ani v pyžamu po celý den. Tím byste naopak dávali své psychice najevo, že něco není v pořádku.

Za šesté: udržte si normálnost v pracovním režimu, v chodu domácnosti, stravování, spánku a bdění.

Za sedmé: oddělte práci a domácnost. Pracovní záležitosti v rámci home office řešte v jednotném kontinuálním časovém úseku tak, abyste odpoledne měli čas se věnovat rodině.

Za osmé: umožněte intimní prostor. Pokud máte potřebu vy nebo někdo z rodiny být na chvilku sám a někam se zavřít, umožněte mu to.

Za deváté: využijte čas na dodělávky. Berte karanténu jako příležitost na dodělání restů. Budete mít pocit užitečnosti a smysluplnosti a karanténa vám rychleji uteče.

Za desáté: věnujte se rodině. Zahrajte si s dětmi deskovou hru nebo se věnujte jiné společné činnosti. Stmelujete tím tak rodinu.

Za jedenácté: nesledujte jen televizi. Využijte čas. Učte se, dělejte ruční práce, čtete si. Televize by neměla být jediným prostředkem k trávení volného času.

Za dvanácté: vzájemně si telefonujte s příbuznými, kamarády, známými. Zvláště u seniorů je tato forma podpory žádoucí.

Za třinácté: hýbejte se, cvičte. Děláte tím něco pro tělo, to vyplavuje endorfiny a ty zase dělají dobře vaší psychice.

Za čtrnácté: vyjděte ven. Pokud bydlíte v rodinném domě, využívejte hojně zahradu. Pokud bydlíte v nájemním bytě, občasně zařaďte krátké procházky do volné přírody, kde si dobijete baterky psychické pohody. Samozřejmě za předpokladu nesdružování se a dodržování nošení hygienických pomůcek.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy