Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 3. 2020 17:55

VIDEO: Otázka pro Romana Prymulu: V Rakousku chtějí testovat 15 000 lidí denně. Kdy to navyšíme i my?

Otázka dne: V Rakousku chtějí testovat 15 000 lidí denně, my testujeme pětkrát méně. Proč? A kdy to navýšíme?

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: Rakousko donedávna patřilo mezi země, které testovaly podstatně méně. My, jako Česká republika, když se srovnáváme početně s různými zeměmi ve vztahu k obyvatelstvu, tak jsme v nadprůměru. Nicméně to neznamená, že testujeme dostatečně.

My v tuto chvíli zvyšujeme poměrně intenzivně kapacitu jak odběrových míst, tak laboratoří. Ale to, co znamená skokový nárůst, to je současné jednání s Akademií věd, kdy během dneška a zítřka se provádějí validace metody, kterou chceme používat, která by byla metodou, která bude tady unikátní v České republice, a nebyla by tak závislá na dovozech jednotlivých kitů pro to testování a jednotlivých chemikálií.

To znamená, pokud se to podaří, tak od pondělí příštího týdne je schopna Akademie věd zvýšit naši kapacitu o vlastně čtyři a půl tisíce vzorků denně a postupně bychom se dostali na kapacitu, která je 10 tisíc. To je naše cílová kapacita v tuto chvíli a počítáme, že by to byla dostatečná kapacita, která by byla využita v rámci režimu té cílené rychlé karantény, nebo chytré karantény, chcete-li, protože tady budeme opravdu potřebovat rychlou kapacitu k tomu, abychom byli schopni během 3 dnů omezit ty osoby, které budou pozitivní.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie