Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 12. 2022 18:12

50. Týden v EU (12. prosince – 19. prosince 2022)


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro zemědělství a rybolov dne 11. a 12. prosince v Bruselu

Jednání Rady AGRIFISH bude dvoudenní, v neděli 11. a v pondělí 12. 12. Na programu Rady je politická dohoda k rybolovným právům ve Středozemním a Černém moři a zároveň se stanoví cíle pro každoroční návrhy na omezení odlovu a intenzity rybolovu tak, aby bylo zajištěno, že rybolov EU je ekologicky, ekonomicky a sociálně udržitelný. K oběma bodům se očekává diskuze zej. pobřežních států. Tradičním bodem bude situace na zemědělských trzích. Z SCA bodů se bude informovat o aktuálním stavu strategických plánů společné zemědělské politiky. CZ PRES bude společně s EK informovat o kontrole způsobilosti právních předpisů EU v oblasti dobrých životních podmínek zvířat. PRES bude také informovat o pokroku u návrhu k pesticidům a o výsledku high-level konference k nutriscore, která proběhla 10. listopadu.  

Zasedání Rady pro zahraniční věci 12. prosince v Bruselu

Ministři na Radě pro zahraniční věci povedou diskusi o vývoji ruské agrese vůči Ukrajině. Diskuse bude zaměřena zejména na aktuální vojenskou situaci, odpovědnost Ruska za zločiny a evropskou podporu země. Na začátek se videokonferenčně připojí též ukrajinský ministr zahraničí Kuleba. Dalším bodem na agendě bude situace v Íránu, zejména potlačování lidských práv, vojenská spolupráce s Ruskem, jaderná dohoda či širší regionální bezpečnost. Vedle toho se Rada bude věnovat řadě dalších aktuálních otázek a přijme i závěry k situaci v Jemenu a aktualizaci Paktu pro civilní mise Společné bezpečnostní a obranné politiky EU. Před zahájením Rady pro zahraniční věci se uskuteční snídaně ministrů k Východnímu partnerství a následná ministeriáda této platformy. 

Zasedání Rady pro obecné záležitosti 13. prosince v Bruselu

Jedním z hlavních cílů CZ PRES bude schválit ambiciózní závěry Rady k politice rozšíření a procesu stabilizace a přidružení. Ministři by také měli přijmout obecný přístup Rady k návrhu nařízení o transparentnosti a cílení politické reklamy a schválit společné prohlášení institucí k legislativním prioritám do konce tohoto volebního cyklu, o kterém CZ PRES vyjednávalo s Komisí a Evropským parlamentem. Rada GAC má dále na programu každoroční dialog k právnímu státu, v rámci kterého proběhne konkrétní diskuze k dalším 5 zemím dle protokolárního pořadí (tentokrát k Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku a Švédsku). Ministři se budou věnovat i cestovní mapě Evropského semestru na rok 2023 a diskuzi k aktuální verzi závěrů v rámci přípravy nadcházející Evropské rady. CZ PRES bude také informovat ministry o průběhu feedback eventu v rámci follow-upu Konference o budoucnosti Evropy a shrne vývoj v této oblasti v posledním půlroce. 

Mimořádné zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku ve formátu energetika 13. prosince v Bruselu

Hlavním bodem mimořádného jednání Rady pro energetiku bude schválení nařízení Rady o Korekčním mechanismu pro trh se zemním plynem (MCM). Návrh zveřejnila Komise v návaznosti na požadavek říjnové Evropské rady. Spuštěním Mechanismu by mělo dojít k zamezení obchodování na burze TTF se zemním plynem nad stanovenou hodnotu u tzv. month ahead kontraktů.  Rovněž by mělo dojít k formálnímu schválení nařízení Rady o solidaritě a nařízení Rady o povolovacích procesech, které byly politicky dohodnuty na mimořádné Radě pro energetiku 24. listopadu.

Evropská rada dne 15. prosince v Bruselu

Jednání hlav států a vlád EU začne 15. prosince již v 9:30, a to rozpravou s předsedkyní EP Robertou Metsolou. Dále bude probíhat samotný nabitý program jednání zakončený pracovní večeří. Tematicky lídři naváží na svá říjnová jednání zejm. v bodech k agresi Ruska proti Ukrajině, energetice a hospodářským záležitostem. Zároveň se vrátí k tématu bezpečnosti a obrany, které rezonovalo na březnovém summitu ve Versailles během FR PRES. Nad rámec těchto témat se bude ER věnovat vnějším vztahům, zejm. jižnímu sousedství a vztahům s USA, případně také vztahům se zeměmi západního Balkánu v návaznosti na summit 5. prosince v Tiraně a připravované závěry Rady k rozšíření, vč. možného podpoření udělení kandidátského statusu Bosně a Hercegovině. Celá diskuze bude ještě do velké míry ovlivněna výsledky z Rady FAC, GAC a TTE, a to zejména v otázkách 9. balíčku sankcí, makrofinanční a vojenské pomoci pro Ukrajinu (implementace MFA+ a navýšení EPF) a v otázce návrhu korekčního mechanismu trhu. 

Zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku ve formátu energetika 19. prosince v Bruselu

Na programu jednání Rady je přijetí obecného přístupu k nařízení o snižování emisí metanu v energetice. Nařízení je součástí balíčku Fit for 55 a Komise jej vydala v listopadu 2021.  Nařízení zavádí povinnost monitorovat a řešit úniky metanu v energetice, a to jak v energetické infrastruktuře, tak např. v uzavřených dolech.  Druhým bodem jednání by mělo být přijetí obecného přístupu Rady k navýšení ambicí směrnice o podpoře obnovitelných zdrojů v kontextu REPowerEU. Dále bude na programu zpráva o pokroku k návrhu nařízení a směrnice o pravidlech vnitřního trhu se zemním plynem. Jedná se o stěžejní část balíčku Fit for 55, jejímž cílem je nastartovat proces dekarbonizace plynárenství a umožnit využití nízkoemisních a obnovitelných plynů. V rámci bodu různé SE PRES představí své cíle a HU bude informovat o projektu ropovodu JANAF.


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 12. a 13. prosince 2022

Dne 12. prosince pokračuje jednání Coreperu z minulého týdne. Na programu je příprava mimořádného zasedání Rady TTE ve formátu energetika dne 13. prosince, konkrétně návrh nařízení Rady o tržním korekčním mechanismu k ochraně občanů a ekonomiky proti příliš vysokým cenám energií. Dne 13. prosince je na programu příprava mandátu na trialog u návrhu směrnice, kterou se posiluje uplatňování zásady stejné odměny mužů a žen za stejnou nebo rovnocennou práci prostřednictvím transparentnosti odměňování a mechanismů prosazování, návrhu revize směrnice o podpoře energie z obnovitelných zdrojů a návrhu revize směrnice o energetické účinnosti, informace o výsledku trialogu k návrhu nařízení o bateriích a odpadních bateriích, návrhu nařízení o využívání obnovitelných a nízkouhlíkových paliv v námořní dopravě (FuelEU Maritime) a návrhu nařízení o zajištění rovných podmínek pro udržitelnou leteckou dopravu (ReFuelEU Aviation), a analýza finálního kompromisu u návrhu revize nařízení o emisích skleníkových plynů a jejich pohlcování v důsledku využívaní půdy, změn ve využívání půdy a lesnictví (LULUCF), návrhu revize nařízení o závazném každoročním snižování emisí skleníkových plynů členskými státy v období 2021-2030 (ESR) a návrhu směrnice pokud jde o začlenění vylepšených požadavků na stabilitu ro-ro lodí a jejich sladění s požadavky na stabilitu stanovenými IMO. Dále je na programu příprava zasedání Rady TTE ve formátu energetika dne 19. prosince.

Coreper II dne 12. prosince 2022

Na programu jednání mimořádného Coreperu II je příprava zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 13. prosince a schválení a rozhodnutí o použití k přijetí písemného postupu u návrhu rozhodnutí a nařízení Rady o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině a u návrhu rozhodnutí, nařízení a prováděcího nařízení Rady o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem narušujícím nebo ohrožujícím územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny, a dále u nařízení, kterým se mění nařízení Rady 2020/2093, kterým se stanoví víceletý finanční rámec na období 2021–2027, u návrhu směrnice o zajištění globální minimální úrovně zdanění nadnárodních skupin podniků a velkých vnitrostátních skupin v Unii, u prováděcího rozhodnutí Rady o opatřeních na ochranu rozpočtu Unie před porušováním zásad právního státu v Maďarsku a u prováděcího rozhodnutí Rady o schválení plánu Maďarska pro oživení a odolnost.


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Plenární zasedání EP 12. – 16. 12.

Poslanci EP se sejdou na posledním plenárním zasedání EP ve Štrasburku v tomto roce, které se uskuteční ve dnech 12. – 16. 12. Poslanci EP se dále zúčastní mimořádných schůzí parlamentních výborů.

Hlavní body agendy EP:

  • Prohlášení Rady a EK – Výsledek konference COP27 (rozprava - PO 12. 12.)
  • To je Evropa – rozprava se slovinským premiérem Robertem Golobem (rozprava - ÚT 13. 12.)
  • Výroční zpráva o provádění dohody o přidružení mezi EU a Gruzií (hlasování - ST 14. 12.)
  • Předání Sacharovovy ceny (ST 14. 12.)
  • Prohlášení Rady a EK – Zprávy Komise o situaci novinářů a aspektech právního státu (rozprava - ST 14. 12.)
  • AFET + DEVE + DROI : výměna názorů s laureáty Sacharovovy ceny za rok 2022, zástupci statečného lidu Ukrajiny (PO 12. 12.)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia Evropské komise dne 13. prosince

Na programu jednání kolegia budou figurovat následující návrhy:

  • Bezpečnostní balíček: Revize směrnice o boji proti obchodování s lidmi, Povinnost dopravců sdělovat předběžné informace pro cestující (API)

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie