Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 1. 2020 22:54

1. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

(6. až 12. leden 2020)

Milí čtenáři,

nejprve mi dovolte popřát vám vše nejlepší a mnoho úspěchů v novém roce. Po krátké vánoční přestávce opět těším na pravidelná setkávání na stránkách našeho pravidelného týdenního přehledu dění v EU.

Významnou událostí tohoto týdne bude čtvrteční summit zemí V4 a Rakouska. Do Prahy kromě předsedů vlád zemí V4 přijede staronový rakouský kancléř Sebastian Kurz. Bude se jednat o jednu z jeho vůbec prvních oficiálních zahraničních cest po uvedení do funkce. Premiéři budou společně diskutovat především aktuální a klíčová evropská témata. Chybět nebude klimatická politika a politika EU v oblasti energetiky především v kontextu programu Zelená dohoda pro Evropu, konference o budoucnosti Evropy, víceletý finanční rámec, migrace nebo sociální agenda EU. Po jednání ve formátu V4 se uskuteční také bilaterální jednání předsedy vlády ČR s rakouským kancléřem, mezi jehož témata budou patřit mimo jiné plány jednotlivých vlád v oblasti dosažení klimatické neutrality, vysílání pracovníků a indexace rodinných dávek nebo spolupráce v oblasti obrany a dostavba dálničního propojení.

Rada EU má svá pravidelná zasedání na programu až v příštím týdnu, kdy se setkají ministři financí na Radě pro hospodářské a finanční věci nebo ministři zahraniční na Radě pro zahraniční věci. Ta se mimořádně sešla už minulý pátek k jednání o aktuální situaci v Iráku a možnostech, jak v regionu zmírnit napětí.

Evropský parlament se tento týden schází ve Štrasburku na plenárním zasedání. Poslanci mají na programu prezentaci programu a priorit chorvatského předsednictví, rozpravu o konferenci o budoucnosti Evropy, o situaci v Iráku a Íránu nebo o ničivých požárech buše v Austrálii. Zabývat se budou také dohodou o vystoupení Spojeného království z EU nebo situací v oblasti právního státu v Polsku a Maďarsku.

V pátek proběhne první letošní schůze Pracovního týmu tripartity pro EU, která má na programu výsledky prosincové Evropské rady, aktuální dění v oblasti brexitu nebo Roční strategii pro udržitelný růst 2020.

Od 1. ledna 2020 vystřídalo Finsko v roli předsednického státu EU vůbec poprvé Chorvatsko. Mottem jeho předsednictví je „Silná Evropa ve světě výzev“ a čtyřmi hlavními prioritami Evropa, která rozvíjí, Evropa, která spojuje, Evropa, která chrání, a vlivná Evropa. Jednou z konkrétních oblastí, na kterou se chce Chorvatsko zaměřit, je rozšíření, což velmi vítáme. V květnu se bude konat summitu EU – západní Balkán, nicméně doufám, že k pokroku v jednání o otevření přístupových rozhovorů s některými státy dojde ještě před tím.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (6. až 12. leden 2020).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie