Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 3. 2022 18:11

10. Týden v EU (7. – 14. března 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Neformální zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů pro rozvoj ve dnech 6. a 7. března 2022 v Montpellier

Program neformálního zasedání ministrů zemí EU zodpovědných za rozvojovou agendu je v současnosti diskutován z důvodu války na Ukrajině, lze proto očekávat změny. Ministři by se podle původní agendy měli sejít v neděli 6. března v Montpellier na neformálním zasedání, které bude zahájeno večeří. Hlavní část jednání proběhne v pondělí 7. března, kdy by se dle původního programu měl diskutovat geopolitický rozměr politik EU v oblasti mezinárodní spolupráce a rozvoje, tedy co může EU partnerským zemím nabídnout. Druhý diskusní blok se zaměří na začlenění biologické rozmanitosti do rozvojových politik. U pracovního oběda se debata zaměří na otázku, jak může EU podpořit výzkum udržitelných potravinových systémů a ochrany biologické rozmanitosti v partnerských zemích. Na závěr by měla proběhnout tisková konference s Josepem Borrellem, vysokým představitelem a místopředsedou Evropské komise, a Jean-Yvesem Le Drianem, francouzským ministrem pro Evropu a zahraniční věci. 

Neformální zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport (část kultura) ve dnech 7. a 8. března 2022 v Angers

Ministři kultury budou na neformálním setkání diskutovat opatření k posílení evropské kulturní suverenity v digitálním věku, a to s odkazem na závazek kulturní a jazykové rozmanitosti EU. První den budou ministři diskutovat o budoucnosti médií v Evropě a posílení kulturní rozmanitosti na internetu. Druhý den se politická diskuse zaměří na téma nových evropských výzev v politikách ochrany a oživení kulturního dědictví. 

Zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a spotřebitele dne 14. března v Bruselu (část zaměstnanost a sociální politika)

Z legislativních aktivit je na programu zasedání Rady zařazen návrh směrnice o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy řídících a dozorčích orgánů společností kotovaných na burzách. Dále proběhnou dvě politické diskuze se zaměřením na (1) výměnu zkušeností a opatření ohledně boje proti diskriminaci při procesu náboru pracovníků a prosazování rozmanitosti ve světě práce a (2) podporu plné účasti seniorů na trhu práce. Taktéž se budou schvalovat dvoje závěry Rady, a to k roční strategii pro udržitelný růst (ASGS) a Společné zprávě o zaměstnanosti (JER) pro rok 2022 a ke zvláštní zprávě Evropského účetního dvora o dlouhodobé nezaměstnanosti. V rámci bodu různé poskytne EK informace o implementaci Akčního plánu EU proti rasismu, Výroční zprávě o rovnosti mezi muži a ženami, Sdělení k Akčnímu plánu pro rozvoj sociální a solidární ekonomiky, Akčnímu plánu Evropského pilíře sociálních práv a souvisejícím národním cílům v oblasti zaměstnanosti, vzdělávání a boje s chudobou a Evropské záruce pro děti. EK a FR PRES budou informovat o Tripartitním sociálním summitu, který se uskuteční 23. 3. V závěru budou předsedové jednotlivých Výborů informovat o pracovním programu Výboru pro zaměstnanost (EMCO) a Výboru pro sociální ochranu (SPC) na rok 2022. 

Neformální zasedání hlav států a předsedů vlád členských států EU ve dnech 10. a 11. března 2022 ve Versailles

Ve dnech 10. a 11. března 2022 proběhne ve francouzské Versailles neformální jednání hlav států a předsedů vlád členských států EU. Jednání odstartuje večerní diskuse o tématu obranné a energetické politiky EU ve světle války na Ukrajině. Diskutovat se bude také možné užší přidružení „Asociovaného tria“ Východního partnerství, zejména Ukrajiny. Druhý den se budou lídři věnovat dlouhodobé reakci EU na válku na Ukrajině, zejm. makroekonomickým dopadům, investicím a opatřením potřebným ke snížení strategické závislosti EU. Výstupem summitu by mělo být společné prohlášení.


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I – 9. a 11. března

Na programu Coreper I bude příprava zasedání Rady EPSCO (část zaměstnanost, sociální politika) dne 14. března a diskutována bude předběžná agenda zasedání Rady EPSCO (část zdraví) dne 29. března. Proběhne také příprava zasedání Rady pro životní prostředí dne 17. března.

Dále budou velvyslanci diskutovat o nařízení k vážným přeshraničním hrozbám a o návrhu nařízení o persistentních organických znečišťujících látkách (POPS).

Coreper II – 7. a 9. března

V pondělí bude Coreper II  diskutovat o ruské agresi vůči Ukrajině a o žádostech Ukrajiny, Gruzie a Moldavska o členství v EU. Proběhne také příprava neformálního summitu ve Versailles a diskuze ke třetímu návrhu strategického kompasu a k obrannému balíčku EK. Velvyslanci budou také jednat o revizi nařízení o Schengenském informačním systému a o revizi nařízení o digitálním certifikátu. Na programu je také follow-up z neformální videokonference ministrů financí dne 2. března, z neformálního zasedání Rady pro zahraniční věci dne 4. března a ze zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 3. a 4. března.

Ve středu bude představena agenda zasedání Rady pro zahraniční věci dne 21. března a proběhne příprava zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 15. března. Komise velvyslancům představí navrhovanou úpravu opatření CRII a REACT-EU a usuteční se příprava trialogu k nařízení o nástroji pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Plenární zasedání EP 7.–11. března

Na programu je plenární zasedání ve Štrasburku. Poslanci EP se mohou schůzí i hlasování i nadále účastnit také distančně. Mezi hlavní body agendy plenárního zasedání patří:

  • Rozprava o zhoršující se situaci uprchlíků v důsledku agrese Ruska vůči Ukrajině
  • Hlasování o zprávě s návrhy Komisi o režimech občanství pro investory a režimech pobytu pro investory
  • Hlasování o finální zpravě zvláštního výboru INGE: Zpráva o zahraničním vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací
  • Hlasování o zřízení vyšetřovacího výboru pro vyšetřování používání špionážního softwaru Pegasus a podobných špionážních softwarů
  • Hlasování o zřízení zvláštního výboru pro pandemii COVID-19: získané zkušenosti a doporučení pro budoucnost
  • Hlasování o zřízení zvláštního výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 8. března

Kolegium Komise projedná:

  • Sdělení ke společné evropské aktivitě směrem k dosažení dostupnější, bezpečnější a udržitelné energie
  • Návrh na boj proti genderově podmíněnému násilí

Týden pro makroregionální strategie, ve dnech 7.–11. března

  • Již třetí ročník týdne věnovaného makroregionálním strategiím (MRS) EU se uskuteční v týdnu od 7. do 11. března. Z důvodu přetrvávající pandemie se celá událost uskuteční v online prostoru a přinese diskuse na aktuální témata, jako např. možnosti MRS v podpoře většho zapojení mládeže, inovací nebo zelené tranzice. Na závěr proběhne 14. zasedání Skupiny na vysoké úrovni, které se zaměří na financování a vizi pro MRS.

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Zasedání Výboru pro evropské záležitosti PS PČR dne 9. března

Výbor se bude v rámci středeční schůze zabývat zejména:

  • Informace o pozicích, které bude ČR zastávat na neformálním zasedání hlav států a předsedů vlád, jež proběhne ve dnech 10.–11. března 2022 ve Francii
  • Sdělení EK: Nová generace vlastních zdrojů pro rozpočet EU
  • Návrh rozhodnutí Rady, kterým se mění rozhodnutí (EU, Euratom) 2020/2053 o systému vlastních zdrojů Evropské unie
  • Návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení (EU, Euratom) 2020/2093, kterým se stanoví víceletý finanční rámec na období 2021-2027
  • Sdělení EK: Lepší pracovní podmínky pro silnější sociální Evropu: plné využití přínosů digitalizace ve prospěch budoucnosti práce
  • Návrh směrnice o zlepšení pracovních podmínek při práci prostřednictvím platforem
  • Sdělení EK: Politika hospodářské soutěže připravená na nové výzvy
  • Dopis předsedy Ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka – žádost Ukrajiny o urychlení procesu přistoupení k EU.

4. Týden v EU (24. – 31. ledna 2022) Výbor pro EU na vládní úrovni


Jednání dne 9. března 2022

I/Ke schválení

  • Podklad na neformální jednání hlav států a předsedů vlád členských států EU ve dnech 10. a 11. března 2022 ve Versailles (ÚV)

II/ Různé

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie