Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 3. 2020 9:40

10. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

(9. až 15. březen 2020)

Milí čtenáři,

není potřeba jakkoliv připomínat, že aktuálnímu dění naprosto dominuje koronavirus. Podle Světové zdravotnické organizace se epicentrem epidemie stala již Evropa, a tak se jednotlivé státy snaží přijímat více či méně striktní opatření, která by šíření choroby COVID-19, způsobené novým koronavirem, v maximální možné míře zabránila.

Svou činnost postupně omezují také instituce EU, mnohá jednání jsou úplně zrušena či nahrazena videokonferencí. Prostřednictvím té včerejší diskutovala Euroskupina o dopadech boje se šířením koronaviru na ekonomiky členských států EU a možných opatřeních v oblasti hospodářské politiky. Dnes měla v Bruselu zasedat Rada pro hospodářské a finanční věci, zasedání však bylo zrušeno a částečně jej v pátek nahradí neformální videokonference ministrů financí. Na programu byla tento týden také neformální zasedání Rady EU, které chorvatské předsednictví pořádá v Záhřebu či jeho okolí. I ta byla nicméně kvůli riziku šíření nákazy koronavirem odložena. Také Evropský parlament odložil nebo zrušil schůze výborů další oficiální jednání, která byla plánována na tento týden.

Komise minulý týden v pátek představila balíček solidarity a hospodářských opatření ke zmírnění dopadu koronaviru, jehož cílem je zmírnit socioekonomický dopad viru COVID-19 a která klade důraz na koordinovanost evropské reakce. V rámci této své iniciativy navrhuje mimo jiné nasměrovat celkem 37 miliard EUR z politiky soudržnosti na boj proti krizi v podobě koronaviru. Velká pozornost je věnována také dopadům na zaměstnanost, integritě vnitřního trhu a solidaritě na něm a malým a středním podnikům. Předseda Evropské rady Charles Michel svolal na dnešní odpoledne další jednání lídrů EU-27 formou videokonference, během níž budou řešit další opatření v boji se šířením koronavirové nákazy a dopadům na hospodářství EU. Cílem je nadále v maximální možné míře koordinovat opatření jednotlivých členských států a poskytnout jim podporu.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (9. až 15. březen 2020).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie