Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 3. 2022 16:31

11. Týden v EU (14. – 21. března 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a spotřebitele (část zaměstnanost a sociální politika) dne 14. března v Bruselu

Z legislativních aktivit je na program zasedání Rady zařazen návrh směrnice o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy řídících a dozorčích orgánů společností kotovaných na burzách. Dále proběhnou dvě politické diskuze se zaměřením na (1) výměnu zkušeností a opatření ohledně boje proti diskriminaci při procesu náboru pracovníků a prosazování rozmanitosti ve světě práce a (2) podporu plné účasti seniorů na trhu práce. Taktéž se budou schvalovat dvoje závěry Rady, a to k roční strategii pro udržitelný růst (ASGS) a Společné zprávě o zaměstnanosti (JER) pro rok 2022 a ke zvláštní zprávě Evropského účetního dvora o dlouhodobé nezaměstnanosti. V rámci bodu různé poskytne EK informace o implementaci Akčního plánu EU proti rasismu, Výroční zprávě o rovnosti mezi muži a ženami, Sdělení k Akčnímu plánu pro rozvoj sociální a solidární ekonomiky, Akčnímu plánu Evropského pilíře sociálních práv a souvisejícím národním cílům v oblasti zaměstnanosti, vzdělávání a boje s chudobou a Evropské záruce pro děti. EK a FR PRES budou informovat o Tripartitním sociálním summitu, který se uskuteční 23. 3. V závěru budou předsedové jednotlivých Výborů informovat o pracovním programu Výboru pro zaměstnanost (EMCO) a Výboru pro sociální ochranu (SPC) na rok 2022. 

Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 15. března v Bruselu

Euroskupina v rozšířeném formátu se sejde den před řádným jednáním a bude se zabývat současným stavem prací na plánu dokončení bankovní unie. Nasledující den bude hlavním tématem pracovní snídaně ministrů financí vývoj na Ukrajině a hospodářská situace EU ve světle války na Ukrajině. V legislativní části jednání je plánovaná politická diskuze ke směrnici zajišťující globální minimální úroveň zdanění pro nadnárodní společnosti v EU. Druhou politickou diskuzi povedou ministři k navrhovanému mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích (CBAM). Cílem FR PRES je přijmout obecný přístup, nicméně k diskuzi ministrů zůstává několik otevřených politických otázek u obou návrhů. V rámci nelegislativních bodů Komise představí své sdělení na téma vodítek pro fiskální politiku zemí EU pro rok 2023, jež shrnuje i aktuální stav přezkumu rámce správy hospodářských záležitostí. Následně proběhne výměna názorů. Radě ECOFIN bude představen text doporučení Rady k udělení absolutoria Evropské komisi za implementaci rozpočtu EU za rok 2020. Předložen k formálnímu přijetí Radou bude taky text závěrů Rady k rozpočtovým vodítkům pro rok 2023. 

Zasedání Rady pro životní prostředí dne 17. března v Bruselu

Ve středu 17. března se uskuteční první oficiální zasedání Rady ENVI za FR PRES. Na programu Rady je politická diskuze k balíčku legislativních návrhů Fit for 55, které spadají do gesce Rady ENVI (ESR, EU ETS, ETS-BRT, SCF, LULUCF a CO2 aut) a k návrhu nařízení o dodávání na trh Unie a vývozu z Unie určitých komodit a produktů spojených s odlesňováním a znehodnocováním lesů (tzv. nařízení o odlesňování). Na Radě se bude rovněž schvalovat obecný přístup k nařížením o bateriích a odpadových bateriích. PRES představí kompromisní text nařízení k POPs, který představuje mandát Rady pro zahájení trialogů s EP. Během oběda budou ministři neformálně diskutovat o ozelenění evropského semestru. V části AOB bude Komise informovat o druhé části 5. zasedání Environmentálního shromáždění OSN UNEA a ratifikaci mnohostranných environmentálních dohod. Nakonec  poskytne estonská a finská delegace informace o třicetileté úspěšné spolupráci v oblasti vody v rámci Úmluvy o ochraně a využívání hraničních vodních toků a mezinárodních jezer. 

Zasedání Rady pro zahraniční věci dne 21. března v Bruselu

Ministři zahraničí by se neprve měli věnovat diskuzi k ruské agresi proti Ukrajině. Zaměří se přitom na další kroky společného diplomatického postupu vůči Rusku, na společný postup na multilaterální úrovni, konzulární koordinaci či boj proti dezinformacím a strategickou komunikaci vůči ruské veřejnosti. Druhým diskuzním tématem bude aktuální situace v Mali, přičemž soustředit by se ministři měli na budoucí angažmá EU v celém regionu Sahelu. Během oběda budou ministři jednat s moldavským ministrem zahraničí. Odpoledne se uskuteční společné jednání ministrů zahraničí a ministrů obrany (jumbo FAC), během něhož by měla být diskutována a následně i schválena finální verze Strategického kompasu. Na závěr budou ministři obrany samostatně během neformální večeře diskutovat o ruské agresi proti Ukrajině. Debaty by se zřejmě mohl prostřednictvím videokonference účastnit ministr obrany Ukrajiny.

Zasedání Rady pro zemědělství a rybářství dne 21. března v Bruselu

Na programu Rady bude informace Komise o pokroku při přípravě zprávy o uplatňování zdravotních a environmentálních norem EU na dovážené výrobky, situace na zemědělských trzích a informace Komise o schvalování strategických plánů SZP. Dále v bodu AOB bude rakouská delegace informovat o rakousko-francouzské iniciativě k propagaci pěstování proteinových plodin a HU o proběhlém setkání ministrů V4 a přijaté deklaraci ke strategickým plánům Společné zemědělské politiky. 


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I – 16. března

Na programu Coreper I bude stanovení předběžné agendy Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport ve dnech 4. a 5. dubna 2022; stanovení předběžné agendy Rady pro zemědělství a rybářství dne 7. dubna 2022; příprava neformální videokonference ministrů školství dne 16. března 2022; příprava zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele dne 29. března 2022. Dále proběhne příprava neformálního trialogu k nařízení Evropského parlamentu a Rady k vážným přeshraničním hrozbám a rušící rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 1082/2013/EU (CBHT) a PRES bude informovat o výsledku trialogu k nařízení o vnitřním trhu s digitálními službami (Akt o digitálních službách) a revize směrnice 2000/31/ES. Předsednictví bude prezentovat aktuální stav Evropského semestru 2022.

Coreper II – 16. března a 18. března

Ve středu bude na programu follow-up z neformálního zasedání hlav států a vlád ve dnech 10. a 11. března 2022 ve Versailles; follow-up za zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 15. března 2022 v Bruselu; příprava zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 22. března 2022 v Bruselu; příprava zasedání Rady pro zahraniční věci dne 21. března 2022 v Bruselu; představení agendy zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 5. dubna 2022 v Bruselu. Dále budou velvyslanci informováni o vztazích s Evropským parlamentem za březen 2022 a přípravě přijetí rozhodnutí Rady o omezujících opatřeních s ohledem na situaci v Bosně a Hercegovině. Na programu je analýza finálního kompromisního textu s cílem přijetí dohody k nařízení o Kohezní akci pro uprchlíky v Evropě (CARE) a nařízení, kterým se mění nařízení (EU) 514/2014, (EU) 516/2014 a (EU) 2021/1147 o financování politik v oblasti vnitřních věcí. FR PRES bude informovat o výsledcích trialogu nařízení o nástroji pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek a nařízení, kterým se mění nařízení (EU) 2018/1862 o Schengenském informačním systému (SIS).

Páteční jednání má na programu follow-up summitu EU a Africké unie ve dnech 17. a 18. února 2022 v Bruselu; orientační debatu videokonferenční summit EU – Čína dne 1. dubna 2022; přípravu zasedání Rady pro zahraniční věci dne 21. března 2022 v Bruselu; představení agendy zasedání Rady pro zahraniční věci dne 11. dubna 2022 v Bruselu; představení agendy zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 12. dubna 2022 v Bruselu. Bude diskutováno nařízení a směrnice k e-důkazům a příprava trialogu k nařízení o digitální provozní odolnosti finančního sektoru (DORA). Smíšený výbor se bude zabývat nařízením, kterým se mění nařízení (EU) 2018/1862 o Schengenském informačním systému (SIS); nařízením, kterým se mění nařízení (EU) 514/2014, (EU) 516/2014 a (EU) 2021/1147 o financování politik v oblasti vnitřních věcí.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Výborový týden 14.–20. března

Poslanci EP se sejdou na pravidelných parlamentních schůzích. Politické skupiny se budou také připravovat na miniplenární zasedání, které se uskuteční ve dnech 23. - 24. března v Bruselu.

Výběr důležitých bodů jednání:

INTA (14. 3.): projednání stanovisek k zahraničním subvencím narušujícím vnitřní trh a debata o zprávě týkající se poskytnutí makrofinanční pomoci Moldavské republice.

TRAN (14. – 15. 3.): projednání návrhu zprávy k zavádění infrastruktury pro alternativní paliva a strukturovaný dialog s komisařem T. Bretonem na téma „Plán přechodu pro cestovní ruch“.

AFET (14. – 15. 3.): v rámci společné schůze s podvýborem SEDE proběhne diskuze s ukrajinským ministrem obrany Oleksii Reznikovem o aktuální situaci na Ukrajině, výměna názorů na situaci v Bosně a Hercegovině.

ECON (14. – 16. 3.): hlasování o návrhu zprávy týkající se trhů s kryptoaktivy a změny směrnice (EU) 2019/1937 a  projednání návrhu zprávy o změně struktury rámce Unie pro zdanění energetických produktů a elektřiny.

ENVI + ECON (15. 3.): diskuze o návrhu Komise na zahrnutí konkrétních odvětví plynu a jádra do tzv. taxonomie, klasifikačního systému pro směrování investic do ekologicky udržitelných ekonomických činností.

IMCO (16. – 17. 3.):  výměna názorů s komisařem T. Bretonem o účinném boji proti propagandě na online platformách a úloze aktu o digitálních službách (DSA).


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 16. března

Kolegium Komise projedná Hodnocení centrálních depozitářů cenných papírů.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie