Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 3. 2021 15:46

11. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

15. až 21. března 2021

Milí čtenáři,


máme tu týden Evropské rady. Ačkoliv bylo plánováno, že se lídři tentokrát setkají fyzicky v Bruselu, s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci rozhodl předseda Evropské rady Charles Michel, že jednání proběhne videokonferenčně. Do Bruselu se však na začátku týdne vypravili ministři zahraničních věcí a ministři zemědělství. Rada pro obecné záležitosti, která je tento týden rovněž na programu, se uskuteční prostřednictvím videokonference.


Další událostí tohoto týdne, kterou nelze opomenout, je dílčí plenární zasedání Evropského parlamentu v Bruselu. Poslanci se ve středu a ve čtvrtek budou věnovat reformě vlastních zdrojů EU, provádění mechanismu podmíněnosti v oblasti právního státu nebo nové strategii EU – Afrika. Úterý bude v Evropském parlamentu patřit schůzím výborů, během kterých se bude diskutovat problematika schvalování vakcín proti covid-19 a jejich nákup).


Rada pro zahraniční věci, která v pondělí proběhla fyzicky v Bruselu, se zabývala otázkou jižního sousedství a Turecka, které budou mít ve čtvrtek a v pátek na programu také členové Evropské rady. Ministři také diskutovali s vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou.


Rada pro zemědělství a rybolov se také uskutečnila fyzicky v Bruselu a byla dokonce dvoudenní. V pondělí a v úterý ministři projednávali rybolovná práva pro populace sdílené se Spojeným královstvím na rok 2021, připravenost fytosanitárních opatření na ochranu proti škodlivým organismům rostlin ohrožujícím zemědělství nebo reformu společné zemědělské politiky.


Ministři pro evropské záležitosti se během úterní videokonference věnovali především přípravě Evropské rady, evropskému semestru pro letošní rok a konferenci o budoucnosti Evropy.


Jak už jsem uvedla, konec tohoto týdne bude patřit Evropské radě. Kvůli epidemiologické situaci se lídři EU setkají prostřednictvím videokonference, v pořadí to bude letos již třetí. Velkým tématem jednání budou dodávky a distribuce vakcín proti covid-19, o tom velmi intenzivně hovoříme několik posledních dní s cílem najít řešení, jak dosáhnout toho, aby všechny členské státy měly do letošního léta k dispozici dostatek vakcín pro splnění společného cíle naočkovat 70 % dospělé populace. Kromě covidu budou lídři diskutovat o vnitřním trhu, průmyslové politice a digitální transformaci, situaci ve východním Středomoří a vztazích mezi EU a Tureckem a vztazích s Ruskem.


V pátek na videokonferenční Evropskou radu naváže ještě eurosummit v inkluzivním formátu, který má na programu otázku posílení mezinárodní úlohy eura.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie