Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 3. 2019 15:22

10. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (4. až 10. března 2019)

Milí čtenáři,

tento týden zahajuji v Bukurešti, kde včera slavnostně začalo a dnes probíhá neformální zasedání ministrů a státních tajemníků pro evropské záležitosti, tedy neformální Rada pro obecné záležitosti (GAC). Na programu máme diskuzi o Víceletém finančním rámci na období 2021 – 2027, reflexi debat o budoucnosti Evropy a také nadcházející evropské volby. Příští týden pak budeme v diskuzi pokračovat na řádném zasedání Rady pro obecné záležitosti v Bruselu, během něhož se zaměříme především na přípravu březnové Evropské rady.

V Bruselu se tento týden konají zasedání euroskupiny, Rady pro hospodářské a finanční věci a Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele.

Euroskupina včera jednala o trzích s bydlením v eurozóně, v inkluzivním formátu pak proběhla výměna názorů na jednotlivé prvky budoucího rozpočtového nástroje pro konvergenci a konkurenceschopnost. Rada pro hospodářské a finanční věci dnes přezkoumá unijní seznam jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti a přijme k němu závěry. Ministři by také měli dosáhnout politické shody nad unijním rámcem pro harmonizaci systémů spotřební daně z alkoholu a alkoholických nápojů. Diskutovat budou dále o dani z digitálních služeb, programu InvestEU a evropském semestru.

Rada pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele má v pátek na programu jednání Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci, politickou rozpravu o sociálním rozměru Evropy po roce 2020, dále přijetí závěrů o roční analýze růstu a společné zprávě o zaměstnanosti, v nichž poskytne politické pokyny pro opatření v oblasti politik zaměstnanosti a sociálních politik.

V Bruselu se od úterý do čtvrtka koná také třetí bruselská konference k podpoře budoucnosti Sýrie a okolního regionu, kterou společně pořádají EU a OSN. Jejím cílem je mobilizovat humanitární pomoc Syřanům žijícím v Sýrii i okolí a podpořit mírový proces pod vedením OSN. Konference dnes začala jedenapůldenním dialogem, jehož se účastní syrské, regionální a mezinárodní nevládní organizace. Jeho výsledky budou podkladem pro konferenci ministrů zahraničních věcí ve čtvrtek 14. března.

V neposlední řadě probíhá tento týden plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Kromě diskuse o budoucnosti Evropy se slovenským premiérem Petrem Pellegrinim poslance čeká například hlasování o balíčku opatření týkajících se brexitu, která mají zajistit mimo jiné zproštění vízové povinnosti pro občany Spojeného království a pokračování programu Erasmus+.

Na domácí půdě nás ve čtvrtek čeká pravidelná diskuze s hospodářskými a sociálními partnery, v níž se tentokrát zaměříme na program březnové Evropské rady a na evropský semestr.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (4. až 10. března 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie