Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 3. 2019 14:16

12. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (18. až 24. března 2019)

Milí čtenáři,

máme za sebou první letošní zasedání Evropské rady. Není velkým překvapením, že nejsledovanějším bodem jednání byl brexit. Čtvrteční debata o prodloužení lhůty dle čl. 50 Smlouvy o EU na základě žádosti Spojeného království byla dlouhá a náročná. Jejím výsledkem je dohoda lídrů EU-27 o odkladu vystoupení Spojeného království z EU buď na pátek 12. dubna 2019 nebo středu 22. května 2019, a to v závislosti na hlasování britského Parlamentu o výstupové dohodě.

Brexit však nebyl jediným bodem na programu Evropské rady. Lídři dále diskutovali o hospodářské politice, vnitřním trhu, změně klimatu a věnovali se také přípravě summitu EU – Čína nebo boji s dezinformacemi. Spolu s představiteli Islandu, Lichtenštejnska a Norska jsme si v pátek připomněli 25. výročí založení Evropského hospodářského prostoru. Rada EU v tomto týdnu zasedá pouze neformálně. V Bukurešti se dnes a zítra setkávají ministři dopravy a na programu jednání mají téma multimodality, budoucnost mobility v EU a posilování konektivity a koheze prostřednictvím politiky TEN-T a Nástroje pro propojení Evropy.

Ve Štrasburku od pondělí probíhá plenární zasedání Evropského parlamentu, předposlední před květnovými volbami. Na programu je i proto mnoho zajímavých témat. Poslanci se budou věnovat reformě autorských práv, zákazu jednorázových plastů, snížení emisí CO2 či ukončení střídání letního a zimního času. Debatovat budou také o posledním vývoji ohledně brexitu nebo boji proti daňovým únikům.

V pátek nás čeká další kulatý stůl Národního konventu o EU, tentokrát na téma: Priority České republiky pro summit v Sibiu. V Lichtenštejnském paláci budeme se zástupci státní správy, vzdělávacího sektoru, podnikatelské sféry, sociálními partnery a dalšími hosty diskutovat o tom, jak hodnotit proces reflexe evropské integrace zahájený na Bratislavském summitu, jaké priority by měla ČR na summitu v Sibiu prosazovat a jaký by měla zaujmout postoj k návrhům na změny v institucionálním fungování Unie.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (18. až 24. března 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie