Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 3. 2021 16:00

12. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

22. až 28. března 2021

Milí čtenáři,


díky Velikonocům, které letos připadly na první dubnový víkend, máme před sebou dva zkrácené pracovní týdny. Na programu je tedy týden o něco menší počet jednání, a to i videokonferenčních, než na jaký jsme zvyklí.


Konec minulého týdne patřil jednání Evropské rady, které se s ohledem na epidemiologickou situaci oproti původnímu plánu konalo videokonferenčně. I tak se nicméně lídři EU věnovali celé řadě klíčových témat. Kromě distribuce a dodávek vakcín proti covidu-19 diskutovali o vnitřním trhu, vztazích s Tureckem a Ruskem a dokonce mezi sebou přivítali amerického prezidenta Joea Bidena. Bližší informace o výsledcích jednání si můžete přečíst v samostatném článku, který pro vás kolegové připravili.


V návaznosti na videokonferenci lídrů budou pokračovat jednání o systému distribuce vakcín do členských států tak, aby se podařilo splnit ve všech státech společný cíl EU proočkovat do letošního léta 70 % dospělé populace. K tomu je zapotřebí, aby se do všech členských států do té doby dostal dostatek vakcín, což současný systém kvůli neplnění závazků ze strany některých výrobců nezaručoval.


Rada EU bude tento týden jednat pouze neformálně a v jednom formátu. Prostřednictvím videokonference se v úterý setkají ministři dopravy, kteří budou v úterý diskutovat na téma „Jak urychlit přesun dopravy na železnice: různé cesty ke společnému cíli“. Diskuze by se měla zaměřit na možná opatření pro dosazení environmentálních cílů pro sektor železniční dopravy v rámci Strategie pro udržitelnou a chytrou mobilitu a situaci na železničních trzích v jednotlivých členských státech.


Kromě neformální videokonference ministrů dopravy se, rovněž online, tento týden koná 5. bruselská konference "Podpora budoucnosti Sýrie a regionu". V pondělí již proběhl dialog s občanskou společností, v úterý je na programu ministerské zasedání k politickým, regionálním a humanitárním aspektům již desetiletého konfliktu.


Přeji vám, milí čtenáři, krásné Velikonoce!
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie