Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 3. 2022 12:22

13. Týden v EU (28. března – 4. dubna 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání mimořádné Rady pro spravedlnost a vnitřní věci (část vnitřní věci)  dne 28. března v Bruselu

Ministři vnitra se mimořádně sejdou k projednání uprchlické krize v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Na programu jednání bude zejména evropská koordinace přijímání uprchlíků z Ukrajiny, poskytování materiální a finanční podpory členským státům, monitorování a koordinace pohybu v rámci EU, či situace ukrajinských uprchlíků v Moldavsku. Ministři se budou rovněž zabývat otázkou ochrany vnějších hranic EU a dalšími bezpečnostními tématy.  

Zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku zdraví a ochranu spotřebitele (zdraví) dne 29. března 2022 v Bruselu

Na program Rady EPSCO je zařazena diskuze ministrů zdravotnictví k tématu budoucích výzev v rámci strategie solidarity EU v oblasti očkování proti covid-19. Druhá diskuze bude věnována otázkám Unie veřejného zdraví. Diskuze naváže na výstupové informace z neformálního zasedání ministrů zdravotnictví, které se konalo dne 10. února 2022 v Grenoblu, a bude zaměřena na odpověď EU na problematické otázky vzácných onemocnění, která bude projednávána jako první téma v rámci Unie veřejného zdraví. V rámci bodů Různé bude na agendu zařazen informativní bod Evropské komise k aktuální zdravotní a humanitární situaci na Ukrajině. Následovat budou informace FR PRES týkající se současného stavu projednávání Rozhodnutí Rady, kterým se schvaluje zahájení jednání jménem EU o uzavření mezinárodní dohody o připravenosti a reakci na pandemie a rovněž jednání o doplňujících změnách Mezinárodních zdravotnických předpisů (2005). Dále budou prezentovány výstupové informace z jednotlivých konferencí na vysoké úrovni pořádaných během FR PRES k oblastem zdraví. V neposlední řadě bude poskytnuta informace ohledně aktuálního stavu projednávání návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o vážných přeshraničních zdravotních hrozbách, který je ve fázi trialogů. 

Zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport ve dnech 4. až 5. dubna 2022 v Lucemburku

Dopolední část jednání prvního dne Rady začne agendou kultury a audiovize, kde Rada projedná návrh závěrů Rady k posílení mezikulturních výměn prostřednictvím mobility umělců a kulturních profesionálů a prostřednictvím mnohojazyčnosti v digitálním světě a návrh závěrů Rady k budování evropské strategie ekosystému kulturních a kreativních průmyslů. Ministři kultury povedou politickou rozpravu na téma „Zlepšení přístupu a účasti občanů, a zejména mladých lidí, na kulturní nabídce v rámci Evropské unie“. Odpolední část prvního dne Rady bude věnována sportu. Zde se ministři budou věnovat schválení návrhu závěrů Rady o sportu jako nositeli změn chování k udržitelnému rozvoji. Politická rozprava ministrů se zaměří na téma propagace hodnot EU prostřednictvím sportu. Druhý den Rady začne agendou vzdělávání. Před samotným jednáním Rady se uskuteční pracovní snídaně ministrů školství a financí na téma kvalitní investice do vzdělávání. Rada má schválit návrh doporučení Rady o budování mostů pro efektivní spolupráci evropského vysokého školství, návrh závěrů Rady o Evropské strategii pro univerzity pro budoucnost Evropy a návrh závěrů Rady o posílení evropské mobility učitelů během jejich počáteční přípravy a dalšího vzdělávání. Politická diskuse ministrů bude vedena na téma „Prohlubování evropského prostoru vzdělávání a předvídání krizí“. Po skončení dopolední části jednání budou ministři školství pozvaní na neformální oběd, kde bude diskuze věnována tématu financování evropských univerzit. Odpolední část druhého dne Rady bude věnovaná oblasti mládeže, kde Rada projedná návrh závěrů Rady o podpoře angažovanosti mladých lidí jako těch, kdo usnadňují změnu pro ochranu životního prostředí a návrh doporučení Rady k mobilitě mladých dobrovolníků napříč Evropskou unií. Politická diskuse ministrů bude vedena na téma „Mobilita mladých evropských dobrovolníků: propojení národních a nadnárodních zkušeností, aby se evropské občanství stalo skutečností“. V rámci bodu Různé představí CZ priority svého předsednictví.


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 30. března a v pátek 1. dubna

Na programu CRP I bude tento týden příprava trialogu u nařízení o jednotném trhu digitálních služeb (akt o digitálních službách) a o změně směrnice 2000/31/ES a nařízení Evropského parlamentu a Rady o respektování soukromého života a ochraně osobních údajů v elektronických komunikacích a o zrušení směrnice 2002/58/ES (u obou návrhů bude následně také podána informace o jeho výsledcích). PRES poté podá informace o průběhu a výsledících trialogu v případě směrnice, kterou se mění směrnice 2013/34/EU, 2004/109/ES a 2006/43/ES a nařízení (EU) č. 537/2014, pokud jde o zveřejňování informací o udržitelnosti společnostmi, směrnice o přiměřených minimálních mzdách v EU a směrnice o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy dozorčích rady/nevýkonnými členy správní rady společností kotovaných na burzách a o souvisejících opatřeních. Proběhne také příprava zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport ve dnech 4. a 5. dubna 2022 a budou udělena vodítka pro další činnost pro projednávání návrhů v rámci Balíku “Fit for 55”.

Coreper II dne 30. března a v pátek 1. dubna

Na jednání CRP II proběhne tento týden follow-up za zasedání Evropské rady ve dnech 24. až 25. března 2022 v Bruselu, follow-up ze zasedání Rady pro zahraniční věci dne 21. března v Bruselu, follow-up ze zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 22. března 2022 v Bruselu, follow-up z mimořádného zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci dne 28. března 2022 v Bruselu a follow-up ze summit EU a Africké unie ve dnech 17. až 18. února 2022 v Bruselu. Dále bude na programu příprava zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 5. dubna 2022 v Bruselu, příprava trialogů k nařízení o regulaci trhu kryproaktiv (MiCA) a k nařízení “Daisy chain” (u obou návrhů bude v pátek 1. dubna násleně podána zpráva o průběhu a výsledcích trialogu), proběhne výměna názorů k představení Řídící struktury Global Gateway, k přípravě druhého zasedání Rady pro obchod a technologie EU a USA, k novému právnímu rámci pro předávání osobních údajů do USA a k závěrům kybernetického cvičení (EU CyCLES). Komise dále představí nařízení o zvýšení předběžného finanacování ze zdrojů REACT-EU, PRES podá informace o výsledcích trialogu k nařízení o digitální provozní odolnosti finančního sektroru (DORA) a proběhne analýza finálního komprosminího textu nařízení o nástroji pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Výborový a frakční týden 28. března – 1. dubna

Poslanci EP se sejdou na pravidelných schůzích parlamentních výborů. V Bruselu se rovněž setkají politické skupiny, které se budou připravovat na nadcházející plenární zasedání EP ve Štrasburku ve dnech 4. a 7. dubna.

Výběr důležitých bodů jednání:

  • AFET /SEDE/DROI: strukturovaný dialog s HR/VP Borrellem o pracovním programu Komise na rok 2022 (28. 3.)
  • SEDE: diskuse o aktuálních informacích ke Strategickému kompasu EU v návaznosti na zasedání Evropské rady (28. 3.)
  • AFCO: diskuse nad revizí nařízení o statusu a financování evropských politických stran a nadací a hlasování o návrhu na posílení evropského rozměru voleb do EU (28. 3.)
  • IMCO: výměna názorů s Komisí o současném stavu jednotného trhu a jeho odolnosti ve světle ruské agrese (28. 3.)
  • FEMM: výměna názorů s komisařkou Y. Johanssonovou o situaci žen prchajících z Ukrajiny (29. 3.)
  • CONT: výměna názorů se slovenským ministrem zahraničí ohledně zneužívání fondů EU na Slovensku (31. 3.)


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 30. března

Kolegium Komise projedná: balíček pro oběhové hospodářství I, iniciativu v oblasti politiky udržitelných výrobků, včetně revize směrnice o ekodesignu, přezkum nařízení o stavebních výrobcích, strategii pro udržitelné textilie a posílení postavení spotřebitelů při přechodu na ekologickou ekonomiku.

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Schůze Výboru pro evropské záležitosti PS PČR dne 30. března

Poslanci na středeční schůzi projednají:

  • Sdělení Inkluzivnější a bezpečnější Evropa: rozšíření seznamu trestných činů EU o nenávistné verbální projevy a trestné činy z nenávisti
  • Sdělení Politika hospodářské soutěže připravená na nové výzvy
  • Návrh nařízení o hlavních směrech Unie pro rozvoj transevropské dopravní sítě
  • Návrh směrnice o rámci pro zavedení inteligentních dopravních systémů v oblasti silniční dopravy a pro rozhraní s jinými druhy dopravy
  • Sdělení Akční plán na podporu dálkové a přeshraniční osobní železniční dopravy
  • Sdělení Nový rámec EU pro městskou mobilitu
  • Sdělení Rozšíření transevropské dopravní sítě (TEN-T) do sousedních třetích zemí
  • Zprávu Komise o evropské statistice cestovního ruchu
  • Sdělení k osmé zprávě o soudržnosti: Soudržnost v Evropě do roku 2050
  • Sdělení o Evropském prohlášení o digitálních právech a zásadách pro digitální dekádu
  • Evropské prohlášení o digitálních právech a zásadách pro digitální dekádu
  • Národní plán obnovy – aktuální stav

Schůze Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR dne 31. března

Senátoři se na čtvrteční schůzi budou zabývat:

  • Informací vlády ČR o výsledcích neformálního zasedání hlav států a předsedů vlád, které se konalo ve dnech 10. – 11. března 2022 ve Versailles a o výsledcích jednání Evropské rady, které se konalo ve dnech 24. – 25. března 2022
  • Informací vlády ČR o pozicích, které bude zastávat při přijímání závěrů Konference o budoucnosti Evropy
  • Sdělením Global Gateway
  • Sdělením o Evropské strategii pro univerzity
  • Návrhem doporučení o budování mostů pro účinnou evropskou spolupráci v oblasti vysokoškolského vzdělávání
  • Sdělením Nový rámec EU pro městskou mobilitu
  • Sdělením Akční plán na podporu dálkové a přeshraniční osobní železniční dopravy
  • Sdělením Rozšíření transevropské dopravní sítě (TEN-T) do sousedních třetích zemí
  • Výroční zprávou za rozpočtový rok 2020 a Zprávou o výkonnosti rozpočtu EU
  • Návrhem nařízení o automatizované výměně údajů pro policejní spolupráci („Prüm II“)
  • Návrhem směrnice o výměně informací mezi donucovacími orgány členských států
  • Návrhem nařízení o opatřeních vůči dopravcům, kteří usnadňují nebo vykonávají obchodování s lidmi nebo převaděčství migrantů v souvislosti s nedovoleným vstupem na území EU
  • Návrhem nařízení o řešení situací účelového využívání migrantů v oblasti migrace a azylu

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie