Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 4. 2021 11:45

13. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

29. března až 11. dubna 2021

Milí čtenáři,


po velikonoční přestávce je tento týden na programu opět několik jednání Rady EU a k práci se vrací také Evropský parlament, který uplynulé dny trávil vnější parlamentní činností.


V minulých týdnech začala zintenzivňovat koordinace přípravy Konference o budoucnosti Evropy, která by měla být po odkladu způsobeném pandemií zahájena již 9. května, tedy symbolicky v Den Evropy. Zahajovací akci v ČR pak plánujeme uspořádat na přelomu května a června, následovat pak budou debaty v jednotlivých regionech.


Úspěšně za sebou máme další kulatý stůl Národního konventu o EU. V pátek 9. dubna jsme diskutovali o reformě systému obchodování s emisními povolenkami EU ETS. Více o průběhu a výsledcích debaty, které se zúčastnila bezmála stovka kolegů, si můžete přečíst v samostatném článku v tomto čísle našeho newsletteru.


Tento týden jsou na programu dvě videokonferenční jednání na úrovni Rady EU. V pátek budou o hospodářském oživení v Evropě, unii kapitálových trhů nebo výsledcích dubnového zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 neformálně jednat ministři financí a hospodářství. Videokonferenci bude předcházet setkání Euroskupiny, která se bude věnovat diskuzi o insolvenčních rámcích, euru jako digitální měně nebo prací na dokončení bankovní unie.


Evropský parlament bude tento týden pracovat ve výborech. K tématům, kterými se budou poslanci zabývat, patří digitální zelený certifikát, označovaný jako covid pas, zejména s jeho zavedením související otázka ochrany osobních údajů, proces autorizace očkovacích látek proti onemocnění covid-19 a možnosti jeho zrychlení, mobilizace Fondu solidarity EU nebo vztahy EU-Tunisko, o kterých budou diskutovat s tuniským ministrem zahraničí Othmanem Jerandím. Výbor pro zahraniční povede výměnu názorů s generálním tajemníkem Evropské služby pro vnější činnost Stefanem Sanninem o roli EU ve světě a multilateralismu a v úterý pořádá veřejné slyšení s názvem Arktida – nové místo střetu velkých mocností, které má geostrategický význam.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie