Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 4. 2019 16:06

13. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (25. až 31. března 2019)

Milí čtenáři,

tento týden nás opět zaměstnají práce na přípravách předsednictví ČR v Radě EU v roce 2022. Ačkoliv se může zdát, že máme ještě dostatek času, včasná příprava by měla začít tři až čtyři roky před samotným předsednictvím. ČR v něm chce samozřejmě uspět, ze zvládnutého předsednictví lze totiž těžit dlouho do budoucna, významně posílit jejich koaliční potenciál dané předsednické země i její schopnost ovlivnit vyjednávání legislativy EU. Řádná a včasná příprava je tedy naprosto nezbytná.

Bedlivě sledovat budeme tento týden nadále také vývoj v otázce brexitu. A to nejen proto, že předseda Evropské rady Donald Tusk svolal na příští středu mimo-řádné jednání lídrů EU-27. Ministerstvo zahraničních věcí pořádá v pátek k tématu brexitu celodenní konferenci, kde se diskutující budou zabývat různými pohledy na vystoupení Spojeného království z EU, procesem vyjednávání nebo jeho očekávanými dopady.

Rada EU v tomto týdnu pokračuje ve svých neformálních zasedáních v předsednické Bukurešti. Dnes se scházejí ministři pro energetiku k diskuzi o budoucnosti energetických systémů v rámci energetické unie a o energetické účinnosti v kontextu směřování k udržitelnému energetickému systému. Ve středu proběhne neformální zasedání Rady pro konkurenceschopnost, na jehož programu je posilo-vání a rozšiřování excelence prostřednictvím wideningu a strategický rámec pro spolupráci v regionu Černého moře. V pátek pak bude ve standardním i inkluzivním formátu jednat euroskupina, a sice o návrhu na rozpočtový nástroj eurozóny a bankovní unii. Téhož dne pak budou ministři financí a hospodářství na svém neformálním zasedání diskutovat priority pro příští institucionální cyklus, víceletý finanční rámec, mobilitu pracovní síly a problematiku zdanění.

Evropský parlament čeká vedle práce v politických frakcích a výborech také takzvané miniplenární zasedání v Bruselu. Na jeho programu je ochrana rozpočtu Unie v případě všeobecných nedostatků týkajících se právního státu v členských státech, Evropský sociální fond + a také balíček mobility.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (25. až 21. března 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie