Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 4. 2019 16:01

14. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (1. až 7. dubna 2019)

Milí čtenáři,

čeká nás poměrně náročný týden. Jak asi tušíte, jeho hlavním tématem bude opět brexit. Situace okolo vystoupení Spojeného království z EU se mění téměř každým dnem, a tak pozorně sledujeme vývoj na obou stranách.

Nejdůležitější událostí tohoto týdne beze sporu bude zítřejší mimořádné zasedání Evropské rady (článek 50). Lídři EU-27 se sejdou, aby projednali nejnovější vývoj v souvislosti s brexitem a především pak posoudili další žádost Spojeného království o prodloužení lhůty dle článku 50 Smlouvy o EU, tedy o odklad termínu brexitu, a to do 30. června 2019.

Přípravám tohoto mimořádného zasedání Evropské rady se dnes věnují ministři na Radě pro obecné záležitosti v Lucemburku. Kromě toho projednávají také víceletý finanční rámec, diskuzní dokument „Směřování k udržitelné Evropě do roku 2030“ a také otázky související se situací v oblasti právního státu v Polsku a Maďarsku. Během pracovního oběda diskutovali o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

V Lucemburku jednala včera také Rada pro zahraniční věci. Na programu měla závěry o mírovém procesu v Afghánistánu, budoucnost programu Východního partnerství před ministerským zasedáním Východního partnerství, které se uskuteční 13. května, nebo situaci ve Venezuele.

O rovnosti žen a mužů budou tento týden ve středu a ve čtvrtek jednat ministři práce a sociálních věcí na neformálním zasedání v Bukurešti, kterého se zúčastní také komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová. Rovněž neformálně se v Bukurešti 11. a 12. dubna setkají ministři odpovědní za politiku soudržnosti. Hlavními tématy jejich diskuze budou investiční priority kohezní politiky pro období 2021 – 2027 a kohezní politika v kontextu strategické agendy lídrů.

Zatímco Rada EU jedná dnes v Lucemburku, v Bruselu se koná 21. summit EU - Čína, který společně hostí předseda Komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk a jehož přípravě se věnovala březnová Evropská rada. Zástupci EU a Číny diskutují o obchodě a investicích, multilaterálním uspořádání světa a roli OSN, kyberbezpečnosti nebo iniciativách na propojení EU a Asie.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (1. až 7. dubna 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie