Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 4. 2021 14:19

14. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

12. až 18. dubna 2021

Milí čtenáři,


Konference o budoucnosti Evropy, jedna z hlavních iniciativ současné Komise odložená vlivem pandemie, je tento týden o další krok blíž svému oficiálnímu zahájení, které je plánované na Den Evropy, tedy 9. května. Toto pondělí byla však již představena a spuštěna vícejazyčná digitální platforma, která občanům umožní, aby se na Konferenci přímo podíleli a zapojili se do diskuzí o budoucnosti a o tématech, která by měla být pro budoucnost stěžejní.


Aktuálně jsou hodně diskutovaným tématem tzv. digitální zelené certifikáty, nepříliš vhodně označované za covidové pasy. S postupující vakcinací a blížící se turistickou sezonou získaly konkrétní obrysy. O tom, jak o nich s komisařem Didierem Reyndersem minulý týden diskutovali poslanci Parlamentu, si můžete přečíst v jednom z článků tohoto monitoringu. Kromě Parlamentu se digitálním zeleným certifikátům minulý týden věnovali také velvyslanci při EU, kteří se dohodli na mandátu Rady pro další jednání s Parlamentem.


Tento týden jsou na programu dvě videokonferenční Rady EU a dvě neformální videokonference ministrů pořádané portugalským předsednictvím. Hned v pondělí se uskutečnila Rada pro zahraniční věci, která se zaměřila především na Rusko, a to jednak na jeho aktivity u hranic s Ukrajinou, tak na zhoršující se zdravotní stav Alexeje Navalného a v neposlední řadě Česká republika informovala o víkendovém dění v této oblasti. Kromě Ruska se ministři věnovali společnému komplexnímu akčnímu plánu s Íránem, vývojem v Gruzii, Indii nebo Myanmaru.
V úterý probíhá Rada pro obecné záležitosti. Mezi hlavní body agendy bude patřit dialog o právním státě, Konference o budoucnosti Evropy, vztahy EU a Spojeným královstvím nebo zhodnocení koordinace společné reakce na covid-19 na úrovni EU.


Na čtvrtek je naplánovaná neformální videokonference ministrů pro energetiku, kteří budou diskutovat o budoucím nastavení energetických systémů v kontextu dosažení dlouhodobých dekarbonizačních cílů.
V pátek pak proběhne neformální videokonference ministrů životního prostředí. Hlavním bodem jejich jednání bude změna klimatu, konkrétně Adaptační strategie se zaměřením na zvýšené riziko sucha.


V Parlamentu se tento týden jednotlivé politické skupiny budou připravovat na plenární zasedání, které se uskuteční příští týden. Výbory mají na programu mimo jiné evropský právní rámec pro klima, debatu s komisařkou Stellou Kyriakidesovou o evropské zdravotní unii, vztahy EU s Tureckem nebo umělou inteligenci.


V pořadí 16. týden letošního roku v pátek uzavřeme dalším ze série kulatých stolů Národního konventu, tentokrát na téma „Vztah EU a USA po nástupu Bidenovy administrativy“.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie