Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 4. 2022 17:59

14. Týden v EU (4. - 11. dubna 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport (EYCS)  ve dnech 4. a 5. dubna 2022 v Lucemburku

Dopolední část jednání prvního dne Rady začne agendou kultury a audiovize, kde Rada projedná návrh závěrů Rady k posílení mezikulturních výměn prostřednictvím mobility umělců a kulturních profesionálů a prostřednictvím mnohojazyčnosti v digitálním světě a návrh závěrů Rady k budování evropské strategie ekosystému kulturních a kreativních průmyslů. Ministři kultury povedou politickou rozpravu na téma „Zlepšení přístupu a účasti občanů, a zejména mladých lidí, na kulturní nabídce v rámci Evropské unie“. Odpolední část prvního dne Rady bude věnována sportu. Zde se ministři budou věnovat schválení návrhu závěrů Rady o sportu jako nositeli změn chování k udržitelnému rozvoji. Politická rozprava ministrů se zaměří na téma propagace hodnot EU prostřednictvím sportu. Druhý den Rady začne agendou vzdělávání. Před samotným jednáním Rady se uskuteční pracovní snídaně ministrů školství a financí na téma kvalitní investice do vzdělávání. Rada má schválit návrh doporučení Rady o budování mostů pro efektivní spolupráci evropského vysokého školství, návrh závěrů Rady o Evropské strategii pro univerzity pro budoucnost Evropy a návrh závěrů Rady o posílení evropské mobility učitelů během jejich počáteční přípravy a dalšího vzdělávání. Politická diskuse ministrů bude vedena na téma „Prohlubování evropského prostoru vzdělávání a předvídání krizí“. Po skončení dopolední části jednání budou ministři školství pozvaní na neformální oběd, kde bude diskuze věnována tématu financování evropských univerzit. Odpolední část druhého dne Rady bude věnovaná oblasti mládeže, kde Rada projedná návrh závěrů Rady o podpoře angažovanosti mladých lidí jako těch, kdo usnadňují změnu pro ochranu životního prostředí, a návrh doporučení Rady k mobilitě mladých dobrovolníků napříč Evropskou unií. Politická diskuse ministrů bude vedena na téma „Mobilita mladých evropských dobrovolníků: propojení národních a nadnárodních zkušeností, aby se evropské občanství stalo skutečností“. V rámci bodu Různé představí CZ priority svého předsednictví. 

Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN) dne 5. dubna 2022 v Lucemburku

Euroskupina v klasickém formátu se sejde den před řádným jednáním a bude se zabývat makroekonomickou situaci. Předmětem dizkuze bude i dopad války na UA na eurozónu v krátkodobém a střednědobém horizontu. Tématická diskuze bude zaměřená na vývoj trhu s bydlením v eurozóně a politické důsledky. Euroskupina ve formátu bankovní unie se bude zabývát současným stavem prací na plánu dokončení bankovní unie.

V úterý dne 5. dubna pak proběhne řádné jednání ministrů financí EU. Hlavním diskusním bodem budou ekonomické a finanční aspekty krize na Ukrajině. Ministři se budou věnovat hospodářským a finančním dopadům války na Ukrajině, zhodnocení dopadů implementace sankcí a dalším možným krokům ze strany EU v návaznosti na pokračující ruskou agresi. Na základě avizovaného doporučení Komise, které by mělo být představeno před zasedáním Rady ECOFIN, bude diskutována i otázka směnitelnosti ukrajinských hřiven v EU. Prostřednictvím videokonference se k jednání připojí ministr financí Ukrajiny Sergii Marchenko. Dále bude diskutována otázka mezinárodního zdaňování. Ministři povedou již třetí diskusi o návrhu směrnice o minimálním zdanění korporací. Diskutována bude rovněž evropská finanční architektura pro rozvoj, která je aktuální i vzhledem k situaci na Ukrajině. V neposlední řadě bude na programu příprava na dubnová mezinárodní jednání. Rada ECOFIN by měla přijmout společnou pozici EU pro jednání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20 a projednat pozici francouzského ministra hospodářství, současného předsedy Rady ECOFIN, pro Mezinárodní měnový a finanční výbor v rámci výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu. 

Zasedání Rady pro zemědělství a rybolov (AGRIFISH) dne 7. dubna 2022 v Lucemburku

Ministři zemědělství budou na Radě diskutovat zejména o zemědělských aspektech revize nařízení LULUCF, situaci na zemědělských trzích, a to především v souvislosti s invazí na Ukrajinu, a o sdělení EK „Zajištění potravinové bezpečnosti a posílení odolnosti potravinových systémů“. V části Různé je na programu prezentace EK k nařízení o zeměpisných označeních, informace předsednictví o vysoce patogenní ptačí chřipce (HPAI) a o specifických opatřeních EAFRD pro zmírnění dopadů aktuální situace. 

Zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC) 11. dubna 2022 v Lucemburku

Ministři zahraničí budou opět diskutovat o ruské agresi proti Ukrajině, přičemž se zaměří především na aktuální situace, podporu a pomoc Ukrajině, společné diplomatické kroky proti Rusku v multilaterální oblasti, strategickou komunikaci a boj proti dezinformacím. Zabývat by se ministři měli také dalším balíkem sankčních opatření proti Rusku, jakož i stabilitou širšího regionu a dopadem ruské agrese na zbytek světa. Druhým diskuzním tématem bude nová strategie EU na podporu investic do udržitelné konektivity v digitální, energetické a dopravní oblasti – Global Gateway. Ministři se budou věnovat důsledkům této strategie v kontextu vztahů s Ruskem a Čínou a také úsilí skupiny G7 v podpoře vysoce kvalitní infrastruktury. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I ve středu 6. dubna a v pátek 8. Dubna 2022

Na programu CRP I podá FR PRES informace o výsledcích neformálních trialogů k nařízení o jednotném trhu digitálních služeb (akt o digitálních službách), nařízení o respektování soukromého života a ochraně osobních údajů v elektronických komunikacích, nařízení o kontrole rybolovu, směrnici o přiměřených minimálních mzdách v EU, směrnici o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy dozorčích rad/ nevýkonnými členy správních rad společností kotovaných na burzách a o souvisejících opatřeních, a směrnici o zveřejňování informací o udržitelnosti společností (CSRD). Proběhne také příprava na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství (AGRIFISH) dne 7. dubna 2022 v Lucemburku a pokračování diskuse z pátku 1. dubna 2022 k navržení vodítek pro další projednávání návrhů v rámci Balíčku “Fit for 55” (EU ETS, CBAM, RefuelEU Aviation).

Coreper II ve středu 6. Dubna 2022

Na jednání CRP II proběhne tento týden diskuse ohledně ruské agrese na Ukrajině, mj. I v souvislosti s otázkami potravinové bezpečnosti a energetické situace. Dalším bodem bude příprava zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC) dne 11. dubna v Lucemburku. Dalším bodem bude příprava Rady pro obecné záležitosti (GAC) dne 12. dubna v Bruselu, která bude mít na programu např. Výroční dialog o právním státu (diskuse o jednotlivých ČS) a Konferenci o budoucnosti Evropy. Na jednání CRP II rovněž proběhne výměna názorů s ohledem na follow-up z videokonferenčního summitu EU–Čína dne 1. dubna, follow-up ve věci evropské koordinace přijímání osob prchajících z Ukrajiny, follow-up z jednání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN) ze dne 5. dubna v Bruselu, stejně jako analýza finálního kompromisního textu k revizi nařízení k navýšení předběžného financování ze zdrojů REACT-EU. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Plenární zasedání EP 4.–7. dubna 2022

Poslanci EP se sejdou na plenárním zasedání EP ve Štrasburku. Mezi hlavní body agendy patří:

PO 4. 4.

  • rozprava a následné hlasování o revizi rezervy tržní stability pro systém EU pro obchodování s emisemi skleníkových plynů (PO rozprava, ÚT hlasování)
  • prohlášení Komise o šesté hodnotící zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) OSN

ÚT 5. 4.

  • plenární debata o ochraně EU poskytované dětem a mladým lidem prchajícím před válkou na Ukrajině
  • debata a následné hlasování o hlavních směrech pro transevropské energetické sítě (ÚT debata, ST hlasování)
  • rozprava s předsedkyní Komise o dvou letech práce Komise s důrazem na plnění politických priorit

ST 6. 4.

  • rozprava za účasti předsedkyně Komise a předsedy Evropské rady o závěrech Evropské rady konané ve dnech 24.–25. března 2022 s důrazem na situaci na Ukrajině
  • debata týkající se spolupráce mezi Putinovým režimem a krajně pravicovými a separatistickými hnutími v Evropě
  • rozprava ohledně probíhajícího slyšení podle čl. 7 odst. 1 Smlouvy o EU týkající se Polska a Maďarska

ČT 7. 4.

  • diskuse a následné hlasování o tzv. právu spotřebitelů na opravu


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 5. dubna 2022

Kolegium Komise na úterním zasedání projedná:

- Balíček pro emise a znečišťující látky:

  • Revizi směrnice o průmyslových emisích a aktualizace Evropského registru úniků a přenosů znečišťujících látek (E-PRTR).
  • Revizi pravidel EU pro fluorované skleníkové plyny
  • Nařízení o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu

- Evropský prostor pro data z oblasti veřejného zdraví

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Schůze Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR dne 5. dubna 2022

Výbor na úterní schůzi projedná:

  • Návrh nařízení o vnitřním trhu s plyny z obnovitelných zdrojů, se zemním plynem a s vodíkem (přepracované znění)
  • Návrh směrnice o společných pravidlech pro vnitřní trh s plyny z obnovitelných zdrojů, se zemním plynem a s vodíkem
  • Změny směrnic, pokud jde o digitalizaci justiční spolupráce
  • Návrh směrnice, kterou se mění rámcové rozhodnutí Rady 2005/671/SVV, pokud jde o jeho uvedení do souladu s pravidly EU pro ochranu osobních údajů
  • Návrh nařízení, kterým se zřizuje platforma pro spolupráci na podporu fungování společných vyšetřovacích týmů
  • Změna nařízení, pokud jde o elektronickou výměnu informací v případech terorismu
  • Návrh směrnice o trestněprávní ochraně životního prostředí
  • Návrh směrnice o zajištění globální minimální úrovně zdanění nadnárodních skupin v Unii
  • Návrh směrnice, kterou se stanoví pravidla pro předcházení zneužívání krycích subjektů pro daňové účely

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie