Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 4. 2019 13:54

15. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (8. až 14. dubna 2019)

Milí čtenáři,

ačkoliv před sebou máme kratší pracovní týden, čeká nás několik zajímavých akcí a zasedat budou jako obvykle i instituce EU.

Včera jsem měla možnost diskutovat s generálním ředitelem pro evropské záležitosti německého spolkového ministerstva zahraničních věcí Andreasem Peschke, který přijel do Prahy na bilaterální konzultace. Hovořili jsme spolu o nejaktuálnějších evropských otázkách, mezi které patří brexit, víceletý finanční rámec, budoucnost Evropy nebo situace v oblasti právního státu, a také o česko-německém strategickém dialogu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes s podporou dalších partnerů pořádá mezinárodní konferenci nazvanou „10 let Východního partnerství: ekonomická konvergence a příležitosti pro obchod“. Vedle vysokých představitelů ČR, členských zemí Východního partnerství a EU se jí účastní také zástupci businessu a akademické sféry. Já mám tu čest na konferenci vystoupit v panelu, který se zaměří na budoucnost, na příležitosti a překážky pro Východní partnerství v další dekádě.

Ve středu se koná další zajímavá akce. Centrum evropských studií Vysoké školy ekonomické pořádá již 11. ročník konference Evropský den, letos věnovaný výročí 15 let členství ČR v EU. Celkem tři expertní panely se budou věnovat tomu, jak se vyvíjela pozice ČR v rámci EU, o rozpočtu EU a také o tom, kam evropský integrační projekt směřuje a jakou roli v něm ČR bude mít. Sekce pro evropské záležitosti se každoročně snaží tuto konferenci svou účastí podpořit a ani letos tomu nebude jinak.

Ve Štrasburku tento týden probíhá poslední plenární zasedání Evropského parlamentu před květnovými volbami. Na jeho programu je hlasování o několika důležitých bodech, například ochraně whistleblowerů, posílení Evropské pohraniční a pobřežní stráže, modernizaci právních předpisů na ochranu spotřebitele nebo programu InvestEU, a debata o aktuálním vývoji v otázce brexitu, tedy o druhém prodloužení lhůty podle článku 50 Smlouvy o EU, na kterém se lídři EU dohodli minulý týden ve středu.

V Lucemburku se včera konalo zasedání Rady pro zemědělství a rybolov. Na programu jednání byl balíček opatření týkajících se reformy společné zemědělské politiky po roce 2020 a výměna názorů k dlouhodobé strategické vizi klimaticky neutrální ekonomiky. V Bukurešti pak tento týden probíhají dvě neformální zasedání ministrů, a sice kultury a zdravotnictví.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (8. až 14. dubna 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie