Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 5. 2021 16:02

16. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

26. dubna až 2. května 2021

Milí čtenáři,


je před námi první květnový pracovní týden a s ním také první letošní fyzické jednání lídrů EU. V sobotu se v portugalském Portu uskuteční neformální setkání Evropské rady, které má na program především sociální agendu a také již bohužel tradiční koordinaci opatření v boji proti covidu-19.


Před neformální Evropskou radou se v pátek 7. května v Portu koná Sociální summit, který je jednou z hlavních akcí pořádaných Portugalskem coby předsednickým státem a který si klade za cíl posílit závazek členských států EU k naplňování akčního plánu pro evropský pilíř sociálních práv. Ten vydala Komise na začátku března a stanovila v něm pro EU tři ambiciózní cíle do roku 2030.


Po sociálním summitu bude následovat neformální Evropská rada, která se zaměří vedle otázek souvisejících s pandemií covidu-19 na provádění evropského pilíře sociálních práv na úrovni EU i na vnitrostátní úrovni, v souladu se strategickou agendou EU na období 2019–2024. Následně proběhne setkání lídrů EU a indickým premiérem Nárendou Módím, který se vzhledem k aktuální epidemiologické situaci v Indii připojí prostřednictvím videokonference.


V Bruselu se ve čtvrtek uskuteční pro tento týden jediné zasedání Rady EU. Ministři obrany budou s vysokým představitelem Josepem Borrellem diskutovat o aktuálním dění mimo jiné v oblasti Sahelu, na Ukrajině nebo v Mosambiku. Jednat budou také o Strategickém kompasu se zaměřením na řešení krizí a během pracovní oběda si vymění názory s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.


Za připomenutí stojí dvě události uplynulého týdne. Poslanci Evropského parlamentu v úterý večer většinou hlasů schválili dohodu upravující budoucí partnerství mezi EU a Spojeným královstvím. Rada následně ve čtvrtek přijala rozhodnutí o jejím uzavření, čímž byl učiněn poslední krok při ratifikaci dohody, která byla od 1. ledna prováděna prozatímně. V platnost vstoupila v sobotu 1. května.


Kromě brexitu se poslanci Evropského parlamentu minulý týden věnovali také kosmickému programu EU. Jeho schválením byl posvěcen vznik Agentury EU pro Kosmický program (EUSPA), do které se transformuje stávající Agentura pro evropský GNSS sídlící v Praze.


Na úplný konec tohoto týdne, neděli 9. května, připadá Den Evropy. Ten letos oslavíme mimo jiné oficiálním zahájením Konference o budoucnosti Evropy. Zahajovací akce, na které vystoupí mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, se uskuteční ve Štrasburku.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie