Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 4. 2019 16:33

17. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (22. až 28. dubna 2019)

Milí čtenáři,

tento týden si připomínáme výročí 15ti let od vstupu do EU, a tak mi dovolte stručnou reflexi. Před patnácti lety jsme vstoupili do klubu evropských států, kam jsme vlastně vždycky patřili. Stálo nás to hodně práce a byli jsme pyšní, že se nám to podařilo. Dnes je Česká republika respektovaným členem EU, který se zodpovědně podílí na diskuzích o budoucím směřování a fungování Unie. Členství v EU naši zemi velmi významně ovlivnilo a stále ovlivňuje, především v ekonomické oblasti díky odbourání překážek obchodu a investic. To se daří zejména díky vnitřnímu trhu s jeho čtyřmi svobodami.

Naše životní úroveň roste a dochází k přibližování se hospodářské úrovni starých členských států. Jako malá otevřená ekonomika s vysokým podílem exportu (83 %) na trzích EU patříme mezi největší zastánce otevřeného a liberálního vnitřního trhu v EU a máme v tomto směru velké ambice i do budoucna. Dalším důležitým nástrojem pro rozvoj české ekonomiky byly a stále jsou kohezní a strukturální fondy, díky nimž ČR zaznamenala od vstupu do EU v roce 2004 nárůst hrubého národního produktu o 37 procent.

Vedle dokončení vnitřního trhu ČR na evropské úrovni pozitivně působí také v dalších oblastech. Jsme jedna z nejbezpečnějších zemí světa, a tak se snažíme přispívat k posilování vnitřní a vnější bezpečnosti Evropy. Spolu s partnery v rámci V4 jsme se významně zasazovali o pragmatické řešení ilegální migrace.

Důležitým aktérem se rovněž stáváme v otázkách kyberbezpečnosti a v neposlední řadě v obchodním jednání s USA. Právě díky členství v EU, a sice prostřednictvím Společné zahraniční a bezpečnostní politiky, posílilo postavení ČR na mezinárodněpolitické scéně.

U příležitosti výročí 15 let členství v EU nelze nezmínit možnost získávat pracovní zkušenosti nebo vzdělání v celé EU a cestovat po Evropě bez víz a hraničních kontrol. Přestože to mnozí z nás dnes již považují za samozřejmost, jedná se o nezpochybnitelný a hmatatelný přínos našeho členství.

Jako zodpovědný členský stát se ČR plně zapojuje do debat o budoucím směřování a podobě EU, zejména do jednáních o příštím víceletém finančním rámci a přípravy Strategické agendy EU pro nový institucionální cyklus. EU se bude muset zejména adaptovat na aktuální výzvy a vyrovnat se s dopady odchodu Velké Británie z EU. Naším cílem by měla být efektivně fungující EU, pracující na konkrétních politikách, které jsou prospěšné pro všechny. Budoucnost EU bude hlavním tématy debaty lídrů na neformálním summitu v rumunském Sibiu už příští týden ve čtvrtek 9. května.

Na závěr bych ráda připomněla, že ČR bude ve druhé polovině roku 2022 předsedat Radě EU, a bude tak mít již druhou šanci předvést, že dokážeme Radu EU vést a posílíme tím své postavení v rámci EU i ve světě.

Výročí členství v EU bude dominovat i událostem tohoto týdne. Včera jsem spolu s komisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen a mužů Věrou Jourovou měla možnost zahájit konferenci 15 let v EU: Příběh české ekonomiky, která se zaměřila na vliv členství na byznys a investice, konvergenci nebo na to, jak peníze z rozpočtu EU konkrétně pomohly české ekonomice. Ve středu s panem premiérem zamířím do Varšavy, kde výročí 15ti let v EU oslavíme společně s představiteli ostatních členských států, které do EU vstoupily 1. května 2004.

Týden zakončím tentokrát méně tradičně v Paříži na mimořádném jednání ministrů pro evropské záležitosti a ministrů kultury států EU. Francouzský prezident Macron požádal své ministry o svolání tohoto jednání v souvislosti s požárem katedrály Notre-Dame. Debatovat budeme o možnosti zřídit evropský mechanismus ochrany ohroženého kulturního dědictví.

Dovolte mi popřát nám všem, abychom si nejen užili oslavy tohoto mimořádně důležitého výročí, ale abychom do dalších let v EU vstoupili se stejným optimismem a odhodláním, s jakým jsme do EU vstupovali, a aby se nám podařilo toto uskupení udržet akceschopné a funkční na mnoho dalších let. Jen tak si budeme moci i nadále užívat všech jeho výhod, nejen prosperitu v ekonomické oblasti, ale především stabilitu a mír v Evropě.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (22. až 28. dubna 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie