Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 5. 2019 16:42

18. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (29. dubna až 5. května 2019)

Milí čtenáři,

zatímco minulý týden se nesl ve znamení výročí patnácti let členství České republiky v EU, tento týden oslavíme Den Evropy, který připadá na 9. května. V tento den si připomínáme přijetí historicky velmi významné Schumanovy deklarace, která položila základ pro budoucí spolupráci v Evropě a pro vznik dnešní Evropské unie.

Klíčovou událostí tohoto týdne bude neformální zasedání hlav států a předsedů vlád zemí EU v rumunském Sibiu. Summit se uskuteční pod záštitou rumunského prezidenta Klause Iohannise ve čtvrtek 9. května, tedy právě na Den Evropy. Lídři zemí EU a představitelé institucí EU budou jednat o příští strategické agendě EU na období let 2019–2024. Debata se bude týkat nejen priorit EU, ale také výzev, kterým bude EU v nadcházejících letech čelit. Summit by tak měl symbolicky uzavřít diskuzi o budoucím směřování Unie, která probíhala v tomto legislativním cyklu. Naváže na něj pak červnová Evropská rada, kde by měla být přijata nová strategická agenda, která vytyčí konkrétní priority a zaměření EU v příštích pěti letech. V souladu s ní pak vznikne také pracovní program nové Komise. Česká republika považuje za důležitý význam tohoto summitu jako potvrzení jednoty sedmadvacítky v období před volbami do Evropského parlamentu.

Přípravám na summit v Sibiu bude věnována velká část tohoto zkráceného pracovního týdne. Věnovat se nicméně budu i jiným tématům. Dnes večer například umělé inteligenci. Na debatě „AI jako motor české ekonomiky“ budeme hovořit o tom, zda se z Prahy může stát jedno ze světových center umělé inteligence, nebo o tom, jak může umělá inteligence pomoct české ekonomice posunout se k vyšší přidané hodnotě.

Zítra ráno mne spolu s panem premiérem čeká setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Během pracovní snídaně budeme hovořit především o budoucích prioritách EU, o našich očekáváních od summitu v Sibiu a jistě také o evropských volbách, jejichž výsledek se do směřování EU v příštích letech nepochybně významně promítne.

Závěrem mi dovolte, abych vás pozvala na každoroční festival Den Evropy, který se ve čtvrtek 9. května odpoledne uskuteční na Střeleckém ostrově. Věnovaný bude tento rok oslavám 15 let ČR v EU a kromě hudebních vystoupení budou při-praveny debata s paní komisařkou Věrou Jourovou a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a prezentace evropských a českých institucí, ambasád členských států EU a nevládních organizací.  


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (29. dubna až 5. května 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie