Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 5. 2022 10:21

19. Týden v EU (9. – 16. května 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů zahraničí dne 16. května v Bruselu

Ministři zahraničí budou nejprve diskutovat o ruské invazi proti Ukrajině, přičemž důraz budou klást především na nový sankční balík proti Rusku, na společné diplomatické aktivity a finanční a vojenskou podporu Ukrajiny. Následovat bude strategická diskuze o západním Balkánu, která se zaměří na dopad ruské agrese na region a na další postup EU vůči tomuto regionu. Poté během oběda proběhne diskuze s ministry zemí západního Balkánu. Na okraji Rady ještě ráno proběhne společný ministerský výbor EU – Kanada. 

Zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obrany dne 17. května v Bruselu

Ministři obrany se budou věnovat především implementaci Strategického kompasu. Vysoký představitel přitom bude informovat o dosavadním pokroku ve čtyřech hlavních kapitolách Kompasu a zmíní, jaké úkoly je třeba urgentně splnit do konce roku. Následovat bude neformální pracovní oběd k ruské agresi proti Ukrajině za účasti generálního tajemníka NATO J. Stoltenberga a ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova. Oběd by se měl zaměřit na vojenské aspekty ruské agrese proti Ukrajině a na způsoby podpory Ukrajiny. Jednání Rady bude ještě ráno předcházet zasedání Řídícího výboru EDA ve formátu ministrů obrany, které se zaměří na příspěvek EDA do komisní analýzy mezer v obranných investicích. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I ve dnech 11. a 13. května

Na programu jednání Coreperu I je 11. května příprava jednání Rady TTE ve formátu ministrů pro dopravu a telekomunikace, která se uskuteční 2. a 3. června, dále budou projednány výstupy z trialogu k nařízení o tzv. univerzální nabíječce, revize nařízení k bezpečnosti dodávek zemního plynu a návrh směrnice o opatřeních pro vysokou společnou úroveň kybernetické bezpečnosti v Unii. Rovněž bude debatován výsledek trialogu k nařízení o zahraničních subveních a analýza kompromisního textu z trialogu k návrhu nařízení o spravedlivých trzích otevřených hospodářské soutěži v digitálním odvětví (akt o digitálních trzích). 

Na programu jednání je poté 13. květa plánováno projednávání vodítek pro další postup při projednávání balíčku Fit for 55,  zejména v rámci směrnice o EU ETS, nařízení o sdílení úsilí, LULUCF a revize emisních norem CO2 pro osobní automobily a lehká užitková auta.

Copreper II ve  11. a 13. května

Na programu jednání Coreper II je příprava zasedání Rady pro obchod a technologie EU a USA ve dnech 15. a 16. května, stav příprav summitu EU – Japonsko 12. května, příprava zasedání Rady pro zahraniční věci ve dnech 16. a 17. května v Bruselu, kde bude tématem západní Balkán, ruská agrese na Ukrajině či Strategický kompas. Následně proběhne příprava zasedání Rady pro obecné záležitosti 23. května, kde budou mimo jiné řešeny výstupy z Konference o budoucnosti Evropy. Rovněž bude debatována příprava Rady pro obecné záležitosti ve fromátu ministrů zodpovědných za kohezi, která se bude konat 2. června, a příprava Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů rozvoje, která se bude konat 20. května. Následně budou projednány vzahy s Evropským parlamentem. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Výborový a frakční týden 10. – 13. května

Poslanci EP se sejdou na pravidelných schůzích parlamentních výborů. Nad rámec výborů se v Bruselu sejdou také politické skupiny, které se budou připravovat na nadcházející miniplenární zasedání EP ve dnech 18. – 19. 5.

Výbory (výběr)

  • PEGA (10. 5.): zahájení vyšetřování zvláštního výboru slyšením expertů na bezpečnost IT
  • AFET (11. - 12. 5.): debata s finským ministrem zahraničí P. Haavisto o důsledcích války na Ukrajině pro EU a Finsko a rovněž o možném přistoupení Finska do NATO, dialog s komisařem O. Várhelyim o nástroji předvstupní pomoci (IPA III), přijetí doporučení Radě a HR/VP týkající se zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky EU po ruské invazi na Ukrajinu
  • ENVI (11. 5.): hlasování o návrhu, který má zpřísnit výkonnostní emisní normy CO2 pro nové osobní automobily a nová lehká užitková vozidla v souladu se zvýšenými ambicemi EU v oblasti klimatu, diskuse o změně směrnice, pokud jde o oznámení kompenzace v souvislosti s globálním tržním opatřením pro provozovatele letadel se sídlem v Unii
  • ING2 (12. 5.): ustanovující schůze, v rámci které proběhne volba předsedy a čtyř místopředsedů
  • V pondělí 9. května rovněž proběhne zakončovací ceremoniál Konference o budoucnosti Evropy (COFE) ve Štrasburku. ČR bude zastoupena ministrem pro evropské záležitosti M. Bekem. Závěrečná zpráva COFE bude předložena předsedům EP, Rady a Komise. Předsedkyně EP Roberta Metsolová, předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová a francouzský prezident Emmanuel Macron přednesou projevy spolu s příspěvky občanů v národních a evropských panelech a spolupředsedů konference.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 11. května

  • Kolegium Komise na středečním zasedání projedná Finanční balíček: DEBRA – Příspěvek na snížení zadluženosti (Debt Equity Bias Reduction Allowance), Distanční marketing finančních služeb pro spotřebitele – přezkum pravidel EU a Balíček týkající se práv dětí: Evropskou strategii pro lepší internet pro děti a právní předpisy pro účinný boj proti sexuálnímu zneužívání dětí.

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Schůze Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR dne 10. května

Výbor na úterní schůzi projedná:

  • Sdělení Komise Rozvoj hospodářství ve prospěch lidí: akční plán pro sociální ekonomiku
  • Návrh směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti
  • Sdělení Komise o důstojné práci na celém světě v zájmu globální spravedlivé transformace a udržitelného oživení
  • Návrh směrnice o potírání násilí vůči ženám a domácího násilí
  • Sdělení Komise k osmé zprávě o soudržnosti: Soudržnost v Evropě do roku 2050
  • Návrh nařízení o harmonizovaných pravidlech pro spravedlivý přístup k datům a jejich využívání (Akt o datech)
  • Sdělení Komise REPowerEU: společná evropská akce pro cenově dostupnější, bezpečnější a udržitelnější energii
  • Návrh nařízení o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu a o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám
  • Nařízení Komise v přenesené pravomoci, pokud jde o hospodářské činnosti v některých odvětvích energetiky, a nařízení v přenesené pravomoci, pokud jde o specifické zveřejňování informací v souvislosti s těmito hospodářskými činnostmi

4. Týden v EU (24. – 31. ledna 2022) Výbor pro EU na vládní úrovni


Jednání dne 11. května 2022

I/Pro informaci

  • Hlavní směry politických priorit předsednictví ČR v Radě EU (ÚV MEZ)

II/ Různé

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie