Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 5. 2019 16:57

19. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (6. až 12. května 2019)

Milí čtenáři,

zatímco uplynulý týden se nesl ve znamení Dne Evropy a summitu v Sibiu, tento týden se vrátíme k výročí 15ti let od vstupu České republiky do EU. Ve čtvrtek se totiž v Černínském paláci uskuteční konference s názvem „Patnáct let České republiky v EU“, kterou pořádá Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Úřadem vlády ČR a dalšími institucemi a nevládními partnery. Řečníci a panelisté nebudou pouze hodnotit přínosy našeho členství, připomenou také vstup do EU, jeho průběh a očekávání od něj, a zamyslí se nad budoucím směřováním EU a naší rolí v něm.

V Bruselu se k pravidelným zasedáním vrátí Rada EU. V pondělí se setkali ministři zahraničních věcí, kteří měli na programu diskuzi o situaci ve Venezuele, možných krocích EU, které by mohly zamezit eskalaci konfliktu v Libyi, a výměnu názorů k situaci v oblasti Sahelu. Dnes (14. května) zasedají v rámci Rady pro zahraniční věci ministři obrany. Navážou na pondělní jednání a setkají se s protějšky ze zemí skupiny G5 Sahel. Věnovat se budou také pokroku dosaženému ve stálé strukturované spolupráci (PESCO) a spolupráci mezi EU a NATO. Rada pro zahraniční věci pak bude ve čtvrtek pokračovat ve formátu pro rozvoj diskuzí o Agendě 2030 nebo o budoucnosti finanční architektury pro udržitelný rozvoj a sousedství.

Vedle ministrů obrany se dnes setkávají také ministři zemědělství, kteří mají na programu budoucnost společné zemědělské politiky po roce 2020 nebo výměnu názorů ke sdělení s názvem „Čistá planeta pro všechny: dlouhodobá strategická vize klimaticky neutrální ekonomiky“.

Týden pak v pátek uzavře zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci. Ministři budou diskutovat o zdanění digitální ekonomiky v mezinárodním kontextu, nových pravidlech týkajících se spotřebních daní uplatňovaných v režimu EU a vyslechnou také výsledky jarních jednání skupiny G20, Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

V Evropském parlamentu proběhne ve středu předvolební debata kandidátů na post předsedy Komise. Jejími ústředními tématy budou přínos Evropy pro její obyvatele, životní prostředí a evropské hodnoty ve světě. Debata bude živě přenášena a tlumočena, bude tedy příležitostí porovnat si před blížícími se volbami názory hlavních kandidátů evropských politických stran.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (6. až 12. května 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie