Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 5. 2022 16:14

20. Týden v EU (16. – 23. května 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů zahraničí dne 16. května v Bruselu

Ministři zahraničí budou nejprve diskutovat o ruské invazi proti Ukrajině, přičemž důraz budou klást především na nový sankční balík proti Rusku, na společné diplomatické aktivity a finanční a vojenskou podporu Ukrajiny. Následovat bude strategická diskuze o západním Balkánu, která se zaměří na dopad ruské agrese na region a na další postup EU vůči tomuto regionu. Během oběda proběhne diskuze s ministry zemí západního Balkánu. Na okraji Rady proběhne ráno společný ministerský výbor EU – Kanada. 

Zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obrany dne 17. května v Bruselu

Ministři obrany se budou věnovat především implementaci Strategického kompasu. Vysoký představitel přitom bude informovat o dosavadním pokroku ve čtyřech hlavních kapitolách Kompasu a zmíní, jaké úkoly je třeba urgentně splnit do konce roku. Následovat bude neformální pracovní oběd k ruské agresi proti Ukrajině za účasti generálního tajemníka NATO J. Stoltenberga a ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova. Oběd by se měl zaměřit na vojenské aspekty ruské agrese proti Ukrajině a na způsoby podpory Ukrajiny. Jednání Rady bude předcházet ranní zasedání Řídícího výboru EDA ve formátu ministrů obrany, které se zaměří na příspěvek EDA do komisní analýzy mezer v obranných investicích. 

Zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů pro rozvoj dne 20. května v Bruselu

Hlavním bodem programu bude diskuze ke globálním důsledkům ruské agrese proti Ukrajině se zaměřením na potravinové zabezpečení a multilaterální reakci. Během oběda proběhne neformální výměna názorů s vysokým komisařem OSN pro uprchlíky. V rámci bodu různé bude Komise prezentovat cestovní mapu k posílení evropské finanční architektury pro rozvoj (EFAD) a komisařka J. Urpilainen bude informovat o Transforming Education Summitu, který se uskuteční na okraj letošního Valného shromáždění OSN v září 2022. Na okraj zasedání budou přijaty závěry Rady k obnovení partnerství s nejméně rozvinutými zeměmi (LDCs) a závěry Rady k Výroční zprávě za rok 2021 o provádění nástrojů EU pro vnější činnost schválené v roce 2020. 

Zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 23. května v Bruselu

Rada GAC se bude věnovat přípravě mimořádné květnové i řádné červnové Evropské rady, jejichž hlavními tématy budou energetika, ruská agrese vůči Ukrajině, obrana a bezpečnost a potravinová soběstačnost EU. Na programu je dále slyšení s Maďarskem dle článku 7 SEU a informace předsednictví a výměna názorů ke Konferenci o budoucnosti Evropy. Jako možný bod je prozatím vedena orientační debata k návrhu nařízení o transparentnosti a cílení politické reklamy. 


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I ve dnech 18. a 20. května

Na programu Coreperu I je příprava jednání Rady AGRIFISH, která se uskuteční 24. května, a Rady TTE ve formátu ministrů pro dopravu a telekomunikace, která se uskuteční 2. a 3. června. Dále budou schvalovány programy zasedání Rady COMPET (9. a 10. června) a Rady AGRIFISH (13. června). FR PRES bude informovat o výsledcích trialogů k návrhu nařízení o perzistentních organických polutantech, k návrhu nařízení o zásobách plynu, k návrhu směrnice o rovném zastoupení žen a mužů v řídících orgánech společností kotovaných na burzách a k návrhu směrnice o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii. Taktéž proběhne příprava trialogu k návrhu směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti (CSRD).

Coreper II ve dnech 18. a 20. května

Na programu Coreperu II je ve středu (18. května) příprava jednání Rady ECOFIN, která se uskuteční 24. května, a Rady GAC, která se uskuteční 23. května. Dále bude schvalován program zasedání Rady JHA (9. a 10. června). FR PRES bude informovat o výsledku trialogu k návrhu nařízení ke COVID certifikátu. EK podá informaci o plánu REPowerEU, o mimořádné pomoci a obnově Ukrajiny a představí analýzu mezer v investicích do obrany. V pátek (20. května) proběhne příprava Rady GAC, která se uskuteční 23. května.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Mini-plenárka a zasedání výborů EP ve dnech 16. – 20. 5.

Poslanci EP se sejdou na miniplenárním zasedání EP v Bruselu, které se uskuteční ve dnech 18. – 19. 5. V tomto týdnu zároveň proběhne i zasedání vybraných výborů EP.

Středa 18. 5.:

  • Plenární rozprava s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou
  • Rozprava o pokroku Severní Makedonie a Albánie směrem k členství v EU
  • Diskuze o Zprávě Komise o právním státě 2021

Čtvrtek 19. 5.:

  • Debata o evropské solidaritě a energetické bezpečnosti po ruské invazi na Ukrajinu, zejména pokud jde o omezení dodávek plynu do Polska a Bulharska
  • Hlasování o rezoluci hodnotící sociální a ekonomické důsledky války na Ukrajině
  • prohlášení Komise a Rady o boji proti beztrestnosti za válečné zločiny na Ukrajině

Výběr ze zasedání výborů EP:

  • INTA (16. 5.): hlasování o zrušení všech dovozních cel na jakýkoli produkt pocházející z Ukrajiny s cílem podpořit ekonomiku země
  • ENVI (16. 5. – 18. 5.): přijetí šesti zpráv, které jsou součástí balíčku Fit for 55: EU ETS, ESR, EU ETS v oblasti letectví, CBAM, LULUCF, Sociální klimatický fond (společně s výborem EMPL)
  • TRAN (16. 5.): výměna názorů s ukrajinským ministrem pro infrastrukturu Oleksandrem Kubrakovem
  • CULT (17. 5.): projednání návrhu zprávy o dopadu uzavření vzdělávacích, kulturních, mládežnických a sportovních aktivit z důvodu pandemie COVID-19 na děti a mladé lidi v EU

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 18. května

  • Kolegium Komise na středečním zasedání projedná plán REPowerEU, plán na poválečnou obnovu Ukrajiny, analýzu nedostatků v obranných investicích, balíček k mezinárodním partnerstvím a energii a doporučení EU v rámci evropského semestru.

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Schůze Výboru pro evropské záležitosti PS PČR dne 18. května

Výbor na středeční schůzi projedná:

  • Vládní návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2021
  • Návrh směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti
  • Návrh o harmonizovaných pravidlech pro spravedlivý přístup k datům a jejich využívání (Akt o datech)
  • Sdělení Komise - Akt o čipech pro Evropu
  • Návrh nařízení, kterým se zřizuje rámec opatření pro posílení evropského ekosystému polovodičů (akt o čipech)
  • Návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení (EU) 2021/2085, kterým se zřizují společné podniky v rámci programu Horizont Evropa, pokud jde o společný podnik pro čipy
  • Sdělení Komise - Bezpečnost dodávek a dostupné ceny energie: varianty okamžitých opatření a příprava na příští zimu
  • Návrh nařízení, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1938 o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu a nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 715/2009 o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám
  • Sdělení Komise - zajištění potravinového zabezpečení a podílení odolnosti potravinových systémů
  • Zkušenosti předsednictví Portugalska v Radě Evropské unie

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie