Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 5. 2019 18:47

20. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (13. až 19. května 2019)

Milí čtenáři,

událostí tohoto týdne, o níž se hovoří již dlouho, budou nepochybně volby do Evropského parlamentu, které nás čekají na konci týdne. Ačkoliv se jedná o volby s velmi nízkou účastí voličů, jejich význam rozhodně nelze podceňovat. Evropský parlament má právě díky přímé volbě poměrně široké pravomoci. V oblasti přijímání právních předpisů EU mu Smlouvy poskytují již téměř rovnocenné postavení jako Radě EU. Směřování EU v příštích pěti letech tedy nově zvolení poslanci mohou ovlivnit významně. Volby navíc předcházejí sestavování nové Komise, jejich výsledek by měl být brán v úvahu při výběru jejího předsedy, a naváží na ně obměny na dalších významných unijních postech.

V Bruselu, kde trávím většinu tohoto týdne, pokračují zasedání Rady EU. Dnes vedu delegaci ČR na Radě pro obecné záležitosti. Na programu máme především víceletý finanční rámec EU na období 2021 – 2027 a také přípravu zasedání Evropské rady ve dnech 20. a 21. června.

Ve středu a ve čtvrtek se pak schází ministři v rámci Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport. Věnovat se budou celé řadě témat, mimo jiné závěrům Rady o mladých lidech a budoucnosti práce, komplexnímu přístupu k výuce a studiu jazyků, kvalitním systémům předškolní péče a vzdělávání, boji proti dezinformacím nebo zlepšení přeshraničního oběhu evropských audiovizuálních děl s důrazem na koprodukci. Ministři životního prostředí se včera neformálně setkali v Bukurešti k jednání o globálním hodnocení biodiverzity a ekosystémových služeb, inovativních řešeních a úloze občanů v nízkouhlíkové budoucnosti nebo znečištění vod plasty a mikroplasty.

O evropských tématech budeme ve čtvrtek ve Strakově akademii jednat také se sociálními a hospodářskými partnery. Na programu pravidelného zasedání Pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody pro EU je příprava mimořádného summitu EU dne 28. května, aktuální dění v otázce brexitu nebo výsledky neformálního summitu, který se konal 9. května v Sibiu.

Kromě dnešního zasedání Rady pro obecné záležitosti mne v Bruselu zítra čeká řada důležitých bilaterálních schůzek. Setkám se se členy kabinetu komisařky Věry Jourové, o aktuálních otázkách v oblasti klimatu a energetiky budu jednat s vedoucí kabinetu komisaře Ariana Cañeteho, o významu kohezní politiky v budoucím víceletém finančním rámci se zástupci kabinetu komisařky Coriny Creţu, o nadcházejících zasedáních Evropské rady a evropských volbách s vedoucí kabinetu předsedy Komise Jeana-Claudea Junckera a o vývoji v oblasti brexitu budu hovořit se zástupkyní hlavního vyjednavače Komise Michela Barniera.

Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (13. až 19. května 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie