Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 5. 2019 15:57

21. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (20. až 26. května 2019)

Milí čtenáři,

nový týden jsme včera zahájili s výsledky voleb do Evropského parlamentu. Jména 751 poslanců, kteří budou zastupovat občany EU a v příštích pěti letech zasednou v Bruselu a Štrasburku, tedy již známe. Jak a zda vůbec volby změní Evropskou unii a její budoucí směřování, jaká většina se v Evropském parlamentu vytvoří, jak bude vypadat nová Komise, to vše se teprve ukáže. Při nejmenším je třeba počkat na ustavení politických frakcí. Na co bych nicméně ráda poukázala, je letošní volební účast. Ve srovnání s národními volbami zůstává sice nízká, poprvé od roku 1994 ale celoevropský průměr překročil hranici 50 %. I v České republice přišlo volit více občanů než kdykoliv před tím. Účast přesáhla 28 %, což je sice hluboko pod průměrem EU, ale ve srovnání s 18,2 % v roce 2014 je to jistým úspěchem.

Na volby do Evropského parlamentu nyní naváže sestavování nové Komise a také obměna na dalších významných unijních postech. O tom všem budou dnes večer jednat lídři osmadvacítky na neformálním summitu v Bruselu. Měli by na něm zahájit proces nominace na vedoucí pozice v orgánech EU tak, aby Evropská rada mohla nové vedoucí představitele EU nominovat již v červnu.

Kromě neformální Evropské rady se tento týden v Bruselu koná také zasedání Rady pro konkurenceschopnost. Ministři se od včerejška věnují tématu soutěžní politiky a vnitřního trhu, průmyslové strategii EU do roku 2030 a v části věnované vesmíru zásadní úloze kosmických aktivit a roli Space Council. Dále včera proběhlo zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu. Na programu byl aktuální stav modernizace Světové obchodní organizace (WTO), stav obchodních vztahů EU a USA nebo dohody mezi EU a Vietnamem (dohoda o volném obchodu a dohoda o ochraně investic).

V Černínském paláci od včerejška probíhá již pátý ročník konference Prague European Summit, na kterém jsem měla dnes ráno tu čest vystoupit s projevem na téma „New Trajectory for Europe“. Řadě zajímavých a důležitých evropských témat se až do zítřka budou věnovat oborníci z řad akademiků i státní a soukromé sféry z celé Evropy.

V pátek se těším, že týden uzavřeme v Lichtenštejnském paláci kulatým stolem Národního konventu, tentokrát na téma boje s klimatickou změnou. Konkrétně se zaměříme na to, jak se Česká republika podílí na řešení problematiky změny kli-matu na unijní úrovni, jaké jsou její priority v této oblasti nebo jaký má být postoj České republiky k dlouhodobým klimatickým cílům Evropské unie včetně návrhu dosažení uhlíkově neutrální ekonomiky v roce 2050.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (20. až 26. května 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie