Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 5. 2022 12:31

22. Týden v EU (30. května – 6. června 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Evropské rady ve dnech 30. a 31. května v Bruselu

Lídři se na mimořádném zasedání Evropské rady budou věnovat čtyřem tématům: (1) Ukrajině, (2) potravinovému zabezpečení, (3) obraně a bezpečnosti a (4) energetice. Cílem bude mj. politicky a ekonomicky podpořit Ukrajinu, schválit makroekonomickou pomoc ve výši 9 miliard EUR i koridory solidarity, jejichž cílem je urychlit vývoz obilí a zemědělského zboží z Ukrajiny. Lídři otevřou i téma rekonstrukce Ukrajiny a vyloučit nelze ani diskusi o připravovaném šestém balíčku sankcí. Samostatným tématem bude hledání globální odpovědi na začínající potravinovou krizi v zemích Blízkého východu a severní Afriky. V oblasti obrany bude cílem potvrdit v obecné rovině evropské obranné iniciativy. Co se týče energetiky, lídři projednají další kroky v procesu snižování závislosti na ruských energetických surovinách a jejich možné financování. 

Zasedání Rady pro obecné záležitosti ve formátu koheze dne 2. června v Lucemburku

Tématem politické diskuze ministrů pro kohezi je úvaha, zda metody používané v posledních třech generacích pravidel pro programy politiky soudržnosti, které stály za rozvojovými trajektoriemi regionů, jsou platné i pro období po roce 2027. Řada z těchto regionů navzdory podpoře, které se jim dostávalo, zažívá stagnaci nebo dokonce regresi své úrovně rozvoje ve srovnání s evropským průměrem. Dalším tématem jednání bude, jak přizpůsobit priority politiky soudržnosti, aby umožnily územím reflektovat jejich potřeby a zohlednit jejich endogenní rozvojové kapacity, které nejsou a nemohou být v rámci Evropské unie jednotné. Po jednání bude následovat neformální oběd spojený s diskuzí o důsledcích vojenské agrese Ruské federace proti Ukrajině na implementaci politiky soudržnosti, včetně podpory uprchlíků. 

Zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku ve dnech 2. a 3. června v Lucemburku

První den jednání Rady TTE v části doprava budou hlavním tématem jednání dopravní návrhy balíčku Fit for 55 - návrh nařízení o rozmístění infrastruktury pro alternativní paliva (AFIR) a návrhy na podporu využití udržitelných paliv v letecké (ReFuelEU Aviation) i námořní (FuelEU Maritime) dopravě. Ke všem třem návrhům je cílem přijetí obecného přístupu. FR PRES bude dále usilovat o přijetí obecného přístupu také k návrhu směrnice o rozmístění inteligentních dopravních systémů (ITS) a návrhu směrnice o požadavcích na stabilitu osobních ro-ro lodí. K návrhu nařízení k transevropským dopravním sítím (TEN-T) bude předložena zpráva o pokroku. V části Různé bude FR PRES informovat o vývoji dalších aktuálně projednávaných návrhů (rozhodnutí o požadavcích na vyrovnání v rámci systému CORSIA). Na žádost AT  a NL bude zařazena informace o prezentaci druhé zprávy o pokroku k mezinárodní železniční platformě. DK rovněž požádalo o zařazení bodu o osvědčení pro řidiče ze třetích zemí. Na závěr jednání ČR představí program nadcházejícího českého předsednictví v oblasti dopravy. 

Druhý den v časti telekomunikace jsou na programu Rady v legislativní části zprávy o pokroku ke třem návrhům: Aktu o datech, aktu o umělé inteligenci a nařízení k novému evropskému rámci digitální identity. Ministři budou dále diskutovat o tématu digitální a ekologické tranzice. V části Různé bude následně FR PRES informovat o průběhu projednávání předpisů v trialozích, tedy nařízení o soukromí a elektronických komunikacích (ePrivacy), rozhodnutí, kterým se zavádí politický program 2030 „Cesta k digitální dekádě“ (DDPP), a směrnice o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně kybernetické bezpečnosti (NIS2). FR PRES podá dále informaci k Evropské deklaraci o digitálních právech a zásadách pro digitální dekádu a dále konferenci vládních zmocněnců Mezinárodní telekomunikační unie, která proběhne v září a říjnu 2022 v Bukurešti. ČR, AT a SK podají rovněž informaci o semináři na vysoké úrovni, který proběhl v Bruselu na téma „Digitální humanismus a umělá inteligence“. Na závěr jednání ČR představí program nadcházejícího českého předsednictví v oblasti telekomunikací. 

Zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu dne 3. června v Lucemburku

Na programu Rady bude aktuální situace ve Světové obchodní organizaci a stav příprav 12. ministerské konference, obchodní vztahy EU a USA (v návaznosti na zasedání TTC v květnu) a obchodní vztahy EU – Čína (v kontextu proběhnuvšího summitu a přípravy High-Level Dialogu). Tématem oběda ministrů bude aktuální stav probíhajících obchodních negociací. Jako možný bod FR PRES zařadilo také návrh nařízení na dočasnou liberalizaci dovozů z Ukrajiny s cílem jeho možného přijetí. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I ve dne 1. června

Na jednání CRP I proběhne příprava zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele, která v části zdraví proběhne dne 14. června 2022 a v části zaměstnanost a sociální politika dne 16. června 2022. FR PRES bude informovat o výsledcích neformálních trialogů k návrhu nařízení o kontrole rybolovu a návrhu nařízení o persistentních organických znečišťujících látkách. Na programu je dále příprava neformálních trialogů k návrhu směrnice o dodávání rádiových zařízení na trh, návrhu směrnice o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii a návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady k vážným přeshraničním hrozbám. Proběhne i debata o mandátu pro vyjednávání s Evropským parlamentem o návrhu nařízení o omezení přístupu do vod Unie a o výběru kandidátů na jmenování čtyř členů zastupujících občanskou společnost do správní rady Evropské agentury pro léčivé přípravky.

Coreper II ve dnech 30. května a 1. června

V pondělí dopoledne proběhlo neformální jednání CRP II k návrhu Závěrů mimořádné květnové Evropské rady. Na jednání dne 1. června proběhne příprava zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu dne 3. června 2022 v Lucemburku a zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 9. až 10. června v Lucemburku. Na programu je také follow-up z mimořádného zasedání Evropské rady ve dnech 30. až 31. května 2022, představení agendy zasedání Rady pro zahraniční věci dne 20. června 2022 v Lucemburku a agendy zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 21. června 2022 v Lucemburku. Na okraji jednání proběhne výměna názorů Smíšeného výboru k revizi nařízení o Schengenském hraničním kodexu a obecném stavu Schengenského prostoru. Na okraji jednání dále proběhne neformální snídaně velvyslanců CRP II s generální ředitelkou DG Trade S. Weyand, příprava neformálního oběda ministrů vnitra k agentuře Frontex dne 10. června a neformální výměna názorů s komisařkou pro vnitřní záležitosti Y. Johansson.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Zasedání výborů a politických skupin EP 30. 5. – 3. 6.

Poslanci EP se sejdou na pravidelných schůzích parlamentních výborů. Nad rámec výborů se v Bruselu sejdou také politické skupiny, které se budou připravovat na nadcházející plenární zasedání EP ve Štrasburku ve dnech 6. – 9. 6. Poslanci by měli diskutovat a následně hlasovat o osmi klíčových legislativních návrzích, které jsou součástí balíčku Fit for 55. Dále zhodnotí situaci na Ukrajině a povedou debatu o nejnovější zprávě o Turecku. Očekává se, že plenární zasedání dá konečnou zelenou novému mezinárodnímu nástroji pro zadávání veřejných zakázek.

Výběr výborů EP:

  • ECON + ENVI (30. 5.): veřejné slyšení o doplňkovém aktu v přenesené pravomoci o taxonomii.
  • ECON + BUDG (30. 5.): zpráva o provádění Nástroje pro oživení a odolnost.
  • AGRI (30. 5.): diskuse o plánech otevřít solidární koridory mezi EU a Ukrajinou, které by zemi pomohly vyvážet obilí, ale také dovážet zboží (od humanitární pomoci po krmiva pro zvířata a hnojiva).
  • LIBE (30. 5.): debata o provádění směrnice o dočasné ochraně, která byla aktivována dne 4. března s cílem nabídnout uprchlíkům před válkou v UA rychlou integraci v zemích EU.
  • LIBE (30. 5.): diskuze o řízení agentury Frontex po rezignaci bývalého výkonného ředitele Fabrice Leggeriho a o procesu jmenování jejího nového šéfa.


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 1. června

  • Kolegium Komise na středečním zasedání projedná Konvergenční zprávu za rok 2022.

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Schůze Výboru evropské záležitosti PS PČR dne 1. června

Výbor na středeční schůzi projedná:

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení předchozího souhlasu návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení (EU) č. 216/2013 o elektronickém vydávání Úředního věstníku Evropské unie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie