Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 6. 2019 14:50

22. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (27. května až 2. června 2019)

Milí čtenáři,

na evropské politické scéně budou v tomto týdnu nepochybně pokračovat povolební jednání o formování politických frakcí a podobě většiny v nově zvoleném Evropském parlamentu. Stranou nezůstanou ani debaty o obsazení nejvyšších unijních postů. Mandát nevyprší jen Komisi, obměna nás čeká také na pozici předsedy Evropské rady nebo vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. O nominacích by ideálně měla rozhodnout už červnová Evropská rada.

Rada EU se tento týden schází ve třech formacích. V Bukurešti od včerejška probíhá neformální zasedání ministrů zemědělství, kteří mají na programu debatu o bioekonomice v kontextu reformy Společné zemědělské politiky. Ve čtvrtek a v pátek se pak v Bruselu koná zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci a Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku. Ministři spravedlnosti a vnitra budou jednat o mandátech k jednání o dohodách o přístupu k elektronickým důkazům s USA a v rámci Rady Evropy, o digitalizaci dokumentů, reformě směrnice o navracení nebo budoucnosti politiky EU v oblasti prosazování práva. Ministry dopravy čeká debata o postoji k návrhu o používání elektronických informací o nákladní dopravě, o návrhu o tzv. eurovinětě nebo postupech udělování povolení v rámci transevropské dopravní sítě (TENT-T).

Mne tento týden kromě pravidelných akcí čekají v pátek bilaterální konzultace v Berlíně. Se svými protějšky budu diskutovat o aktuálních evropských tématech, mezi nimiž nebude chybět strategická agenda EU, nominace na nejvyšší unijní posty, budoucí víceletý finanční rámec, zvláště pak financování kohezní politiky, umělá inteligence nebo vnitřní trh. Německo se ve druhé polovině roku 2020 ujme předsednictví v Radě EU, a tak se jistě budeme věnovat také této otázce, nejen v kontextu příprav našeho předsednictví, na které dojde řada o dva roky později.

V Bratislavě probíhá od čtvrtka do soboty již 14. ročník summitu GLOBSEC, tentokrát s podtitulem „Navigating through disruption”. Kromě budoucnosti EU budou politici a experti z akademické, nevládní I soukromé sféry diskutovat o tématech jako je změna klimatu, obrana a bezpečnost, nejen v kontextu výročí 80 let od vzniku NATO, digitalizace a umělá inteligenci a jejich dopad na mezinárodní dění, udržitelnost globální ekonomiky a mnohých dalších. V sobotu odpoledne na summitu vystoupí pan premiér spolu se svým slovenským protějškem v panelu věnovaném výzvám a očekáváním pro budoucí lídry EU.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (27. května až 2. června 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie