Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2019 20:43

25. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (17. až 23. června 2019)

Milí čtenáři,

máme před sebou poslední červnový týden, který bude opět zakončen zasedáním Evropské rady. Ačkoliv bylo jednání lídrů minulý čtvrtek a pátek dlouhé a náročné, shodu na nominacích na nejvyšší unijní posty se nalézt nepodařilo, a debata tak bude pokračovat tuto neděli na mimořádném zasedání.

Kromě hledání nových vrcholných představitelů unijních institucí měli lídři na programu hlavní priority pro příštích pět let. Nová strategická agenda, kterou Evropská rada přijala, se zaměřuje na čtyři hlavní priority: ochranu občanů a ochranu svobod, budování silné a dynamické hospodářské základny, budování klimaticky neutrální, ekologické, spravedlivé a sociální Evropy a prosazování evropských zájmů a hodnot na globální úrovni. Sledovanými body programu pak byly také klimatická politika, kde se bohužel nepodařilo dosáhnout shody u přechodu k neutralitě z hlediska změny klimatu do roku 2050 na úrovni EU-28, a prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku o dalších šest měsíců. V pátek na závěr jednání se lídři krátce věnovali brexitu, při čemž potvrdili, že dohoda o vystoupení není otevřená k opětovnému vyjednávání.

Také Rada EU tento týden v Bruselu pokračuje v práci. Dnes se koná zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku, které má na programu energetickou unii, vnější vztahy v oblasti energetiky a vnitrostátní plány v oblasti energetiky a klimatu. Rovněž dnes se setkávají také ministři odpovědní za kohezi k diskuzi o balíčku právních předpisů týkajících se politiky soudržnosti na období 2021–2027 či posílení vazby politiky soudržnosti s evropským semestrem. Zítra zasedá Rada pro životní prostředí, která se bude věnovat nařízení o opětovném využívání vody, problematice plastů na jedno použití, boji proti odpadkům v mořích nebo klimaticky neutrální ekonomice.

V pátek nás čeká další kulatý stůl Národního konventu. V Lichtenštejnském paláci se bude diskutovat o vztazích EU s vybranými vnějšími partnery, zejména s USA, Čínou a Íránem. Konkrétně se účastníci budou věnovat českým zájmům v kontextu zhoršujících se obchodních vztahů mezi EU a USA nebo otázce, v jakých oblastech se Čína může stát partnerem EU ve snaze o hledání řešení aktuálních globálních výzev nebo jakým způsobem může EU dosáhnout vyrovnaného a recipročního vztahu s Čínou v oblasti obchodu.

Příští týden nebo při nejmenším jeho začátek bude i nadále patřit jmenování do vrcholných pozic EU. V pondělí bychom všichni měli vědět, zda se lídři na neděl-ním mimořádném summitu shodli na kandidátech na tyto posty, v úterý pak začne první plenární zasedání nově zvoleného Evropského parlamentu ve Štrasburku, na kterém poslanci zvolí svého předsedu a 14 místopředsedů.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (17. až 23. června 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie