Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 7. 2019 7:09

27. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (1. až 7. července 2019)

Milí čtenáři,

jsem ráda, že mohu na úvod konstatovat, že klíčovou část procesu nominací na vedoucí posty v unijních institucích máme úspěšně za sebou. Výjimečně dlouhý summit skončil minulý týden v úterý dohodou lídrů na celém souboru jmenování. S výjimkou předsedy Evropské rady, kterým se od 1. prosince stane Charles Michel, však musí být nominace ostatních kandidátů ještě dále odsouhlaseny. Nejvíce pozornosti bude v tomto směru jistě věnováno hlasování Evropského parlamentu o kandidátce na předsedkyni Komise Ursule von der Leyenové, které je na programu plenárního zasedání příští týden.

V Bruselu se tento týden konají první zasedání Rady pod taktovkou finského předsednictví. Včera jednala Rada pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele. Hlavním bodem programu byl Evropský semestr 2019. Rada v rámci balíčku k němu schválila doporučení Rady k národním programům reforem jednotlivých členských států na rok 2019. Ministři také vedli politickou diskuzi na téma „Ekonomika blahobytu“, které je jednou z priorit finského předsednictví.

Dnes zasedá Rada pro hospodářské a finanční věci, která se věnuje vlastním zdrojům rozpočtu EU a novým zdrojům financování, pracovnímu programu a prioritám finského předsednictví pro hospodářskou a finanční sféru a doporučením pro jednotlivé země (CSR). Ministři také formálně projednají a schválí doporučení Evropské radě ke jmenování Christine Lagardové do funkce prezidentky Evropské centrální banky. Na konci týdne se pak v Helsinkách uskuteční neformální zasedání Rady pro životní prostředí, které má na programu změnu klimatu, biodiverzitu a oběhové hospodářství.

V práci v tomto týdnu pokračuje také nově zvolený Evropský parlament. Poslanci si na ustavujícím plenárním zasedání minulý týden zvolili svého předsedu a celkem čtrnáct místopředsedů, mezi nimiž jsou i dva Češi, Dita Charanzová a Marcel Kolaja. Ve volbě předsednictva pak tento týden pokračují jednotlivé stálé výbory na svých ustavujících schůzích. Ve středu se Konference předsedů setká s kandidátkou na předsedkyni Komise Ursulou von der Leyenovou.

Pracovní týden v pátek zakončím v Evropském domě na prezentaci priorit a programu finského předsednictví Rady. Finsko, které od 1. července převzalo od Rumunska pomyslnou štafetu, chce organizací svého předsednictví ukázat, že ho lze dělat šetrněji, ekologičtěji a v souladu s principy cirkulární ekonomiky. Mohlo by tedy být zajímavou inspirací pro druhé předsednictví Česka v roce 2022.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (1. až 7. července 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie