Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 9. 2019 22:15

29. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (9. až 15. září 2019)

Milí čtenáři,

po letní přestávce vás vítám na stránkách našeho pravidelného týdenního monitoringu nejdůležitějších událostí v EU.

Je tomu týden, co zvolená předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen představila svůj budoucím tým komisařů, včetně struktury a rozdělení portfolií. Věra Jourová získala prestižní post místopředsedkyně, což je pro českého komisaře vůbec poprvé v historii. Spolu se svěřeným portfoliem pro hodnoty a transparentnost je to velkým úspěchem a oceněním její dosavadní práce a zkušeností. Tým nominovaných komisařů teď čekají slyšení v Evropském parlamentu, která by měla proběhnout na začátku října. O Komisi jako celku budou pak poslanci hlasovat na svém říjnovém plenárním zasedání.

Tento týden jsme zahájili v Bruselu na zasedání Rady pro obecné záležitosti. Na programu jsme měli víceletý finanční rámec na období 2021 – 2027, u něhož by finské předsednictví chtělo dosáhnout dohody do konce roku, přípravu říjnové Evropské rady a politickou rozpravu o posílení dodržování zásad právního státu v EU. Proběhlo také slyšení dle čl. 7 týkající se Maďarska. Před samotným zasedáním Rady jsme uspořádali tradiční koordinační jednání V4, na kterém jsme hovořili i o nové Evropské komisi a podpoře kandidátů na pozice v budoucích kabinetech komisařů.

Další zasedání Rady se koná v pátek, a sice ve složení pro dopravu, telekomunikace a energetiku. Ministři dopravy povedou politickou rozpravu o otázce dopravy a změny klimatu na základě sdělení Komise „Čistá planeta pro všechny“.

Ve Štrasburku se tento týden koná plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci mají na programu poslední vývoj brexitu, o kterém budou ve středu diskutovat s hlavním vyjednavačem Michelem Barnierem, hlasování o nominaci Christine Lagarde do čela Evropské centrální banky, společný postoj Unie před summitem OSN o opatřeních v oblasti klimatu v New Yorku nebo diskuzi o možnostech pomoci EU v boji s lesními požáry v amazonském pralese.

Ve středu se těším na návštěvu státního tajemníka z finského ministerstva zahraničních věcí Mattiho Anttonena. Mluvit spolu budeme o finském předsednictví v Radě EU, jeho prioritách a plánech do konce roku, o posledním vývoji v otázce brexitu a také o víceletém finančním rámci pro období 2021 – 2027.

Příští týden zahájíme konferencí „Kariéra v EU aneb pracovní možnosti českých právníků“. Pokud vás tedy zajímá, jak vypadá pracovní den v institucích EU nebo jak svou evropskou kariéru začít, přijďte v pondělí do Lichtenštejnského paláce na Kampě. 


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (9. až 15. září 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie